Handling från Goodreads: Hvert eneste år har Una fått et postkort på bursdagen sin. Et postkort fra pappa. Men dette året er postkassen tom. For første gang i sitt liv begynner Una virkelig å lure på hvem han er og hvorfor han sluttet å skrive. Selvfølgelig har hun tenkt på det før, men postkortene har alltid kommet, og livet har egentlig vært helt greit uten pappa. Men når Leo – den mystiske, kjekke filmstudenten – dukker opp i livet hennes og begynner å stille spørsmål, endrer alt seg.

Boken: Pappa er et postkort av Ida Løkås kom ut 2014.

Varför jag läste den: Jag ville läsa en hyllvärmare och valde Pappa er et postkort. Hur jag fick den finns att läsa här. Jag har tidigare läst en bok av Ida Løkås, Det fine som flyter forbi som jag tyckte mycket om.

Vad jag tyckte om denPappa er ett postkort är en lättläst ungdomsbok, riktad till åldrarna 12-15 år. Jag tycker om Ida Løkås sätt att skriva och hennes språk, men berättelsen i Pappa er et postkort väcker aldrig riktigt mitt intresse. Jag gillar miljön i Stavanger, en ort där jag aldrig varit, men som jag ändå får en känsla för i berättelsen.

Karaktärerna är undflyende på något sätt, jag får aldrig riktigt grepp om dem och de känns relativt ointressanta. Leo tycker jag är rent ut märklig i sitt sätt och beteende. Unas mamma är frånvarande i vad hon säger och hon gör. Jag har väldigt svårt att begripa mig på Una och hennes förhållande till sin mamma. Om hon nu fått vykort varje år, varför har inte mamman reagerat? Varför har de aldrig berört det här tidigare alls, det verkar som om Una inte ens funderat på vem som är pappan? Och vad skulle uppnås med de här vykorten egentligen? Jag tror berättelsen hade tjänat på att inte cirkla runt mysteriet ”vem skickade korten?” och ”vem är Unas pappa?” utan varit en ren ungdomsskildring om att växa upp utan en förälder. Det hade räckt långt.

Beathes bibliotek har bloggat om den här.

Jag skulle kunna tänka mig att läsa fler böcker av henne, men hon verkar bara ha gett ut en till, Til bølgene.

Betyg: 3

Mer info:
Förlag: Schibsted
Sidor: 174
Betyg på Goodreads: 3,37 baserat på 46 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 21 maj 2021