Handling från förlagets hemsida: Journalisten Heloise Kaldan befinner sig i en mardröm. En av hennes källor har avslöjats som en lögnare och det råder fullständigt kaos på tidningens redaktion, där man desperat försöker rensa upp efter skandalen. När Heloise oväntat får ett brev från Anna Kiel, som är efterlyst för mordet på en advokat tre år tidigare och fortfarande på fri fot, ser hon det som sin räddning. Heloise börjar gräva i fallet men när en av hennes kollegor mördas tvingas hon inse att hon tagit sig vatten över huvudet. Hon stöter ihop med polismannen Erik Schäfer, som även han börjat rota i Anna Kiels fall, och frågorna hopar sig. Har Anna Kiel slagit till igen, eller finns det fler än en mördare? Varför leder alla spår i fallet plötsligt till Heloise? Är hennes eget liv i fara?

Boken: Likblomman av Anne Mette Hancock kom ut på svenska i augusti 2020.

Varför jag läste den: Jag var sugen på en deckare och Likblomman har stått i min läshylla ett tag.

Vad jag tyckte om den: Likblomman är en välskriven deckare, med alla de komponenter som en bra deckare ska ha. Den är lättläst, och relativt tunn, vilket jag gillar. Det behövs inte mer för att få fram en historia. Även om Likblomman har många komponenter som jag gillar, så saknar den något som gör att den sticker ut i floden av alla deckare.

För min del så kom den också lite olägligt. Mysteriet har en bas (som jag inte vill avslöja här) som har blivit rätt vanlig på sista tiden, och jag har läst lite för många på det temat (både deckare och ”vanliga” böcker) den senaste tiden. Jag vill verkligen inte känna att det är utttjatat. Jag blir äcklad och obehagligt berörd av berättelsen i Likblomman. Men vilket budskap vill författaren har fram? Vad är det som gör att just den här berättelsen behöver berättas?

Jag gillar karaktärerna i Likblomman, i synnerhet polisen Erik. Han tar sitt polisarbete på allvar, och det personliga är väl beskrivet. Journalisten Heloise är OK som karaktär, men hon är lite för personligt involverad för min smak (dock inte mer än i många andra deckare med journalister…).

Uppföljaren, Äppelmannen, kom ut nu i maj på svenska. Det är möjligt att jag kommer att läsa den också någon gång, jag är nyfiken på hur det går för Erik och Heloise.

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Sidor: 300
Betyg på Goodreads: 3,90 baserat på 837 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 11 maj 2021