Handling från förlagets hemsida: Det är dagen före julafton och Signe Kristiansen, utredningschef på mordroteln i Köpenhamn, blir uppringd av chefen. Semestern är slut: En enorm explosion har ägt rum vid julmarknaden på Nytorv. Nitton personer är döda, många fler skadade.
Danmark är skakat, och man satsar allt för att ta reda på vad som hänt och vem som ligger bakom dådet. Den tidigare stjärnpolisen Martin Juncker, Signes gamla mentor, har efter ett gravt tjänstefel blivit förflyttad långt ut i provinsen. Där bor han med sin demente far och har i uppgift att leda den nyupprättade lilla polisavdelningen.
Det borde vara odramatiskt, och är det också, tills ett spektakulärt fall hamnar på hans bord. Utredningen i Köpenhamn trampar vatten, och man byter ständigt spår, fram till att Signe får ett tips som pekar i en riktning hon inte kunnat föreställa sig i sin vildaste fantasi.

Boken: Vinterland av Kim Faber och Janni Pedersen kom ut på svenska i oktober 2020.

Varför jag läste den: Vinterland kom från förlaget i oktober 2020. Sen dess har den stått i min ”nyfiken på”-hylla. Jag hade läst positivt om den, och tyckte det var dags att läsa den.

Vad jag tyckte om den: Vinterland är en välskriven dansk deckare med starkt fokus på poliserna och polisarbetet. Jag läser många deckare, och varje gång jag läser en deckare där poliserna gör sitt jobb så känns det bra. Karaktärerna Martin Juncker och Signe Kristiansen är bra tecknade, och även om de har gjort en del misstag i sitt liv, så är de poliser som sätter sitt yrke först. Kanske lite väl mycket för sitt eget bästa, men det gör det hela realistiskt. Jag gillar att det är den manliga polisen Martin Juncker (om än något ofrivilligt) som hamnar i en situation där han ska ta hand om en dement pappa. Men vilken vettig människa låser in en dement person och åker till jobbet? Jag gillar de andra poliserna också, och skulle gärna ha läst mer om dem. Tror det finns en hel del under ytan som vi inte får reda på.

Mysteriet är väl uppbyggt och spännande. Upplösningen var inte riktigt i min smak men man kan ju inte få allt… Jag gillar hur det är samhällsaktuellt, men inte enkelt eller schabloniserat, man vet inte vem som är god eller ond, och förmodligen finns det skäl till att man agerar på ett visst sätt.

Jag vill definitivt läsa uppföljaren Satans sommar när jag får chansen. Den kommer på svenska nu i juni.

Betyg: 4+

Bloggat om boken har Bokföring enligt Monika och hyllan

Mer info:
Förlag: Modernista
Sidor: 478
Betyg på Goodreads: 3,77 baserat på 996 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 2 maj 2021