Handling från Goodreads: Shuggie Bain is the unforgettable story of young Hugh ”Shuggie” Bain, a sweet and lonely boy who spends his 1980s childhood in run-down public housing in Glasgow, Scotland. Thatcher’s policies have put husbands and sons out of work, and the city’s notorious drugs epidemic is waiting in the wings. Shuggie’s mother Agnes walks a wayward path: she is Shuggie’s guiding light but a burden for him and his siblings. She dreams of a house with its own front door while she flicks through the pages of the Freemans catalogue, ordering a little happiness on credit, anything to brighten up her grey life. Married to a philandering taxi-driver husband, Agnes keeps her pride by looking good–her beehive, make-up, and pearly-white false teeth offer a glamourous image of a Glaswegian Elizabeth Taylor. But under the surface, Agnes finds increasing solace in drink, and she drains away the lion’s share of each week’s benefits–all the family has to live on–on cans of extra-strong lager hidden in handbags and poured into tea mugs. Agnes’s older children find their own ways to get a safe distance from their mother, abandoning Shuggie to care for her as she swings between alcoholic binges and sobriety. Shuggie is meanwhile struggling to somehow become the normal boy he desperately longs to be, but everyone has realized that he is ”no right,” a boy with a secret that all but him can see. Agnes is supportive of her son, but her addiction has the power to eclipse everyone close to her–even her beloved Shuggie.

Shuggie Bain av Douglas Stuart kom ut 2020 och belönades med Booker Priset. Den kom ut på svenska 2021 under samma titel. Douglas Stuart är uppvuxen i Skottland, men jobbar idag som modedesigner i New York. Shuggie Bain är hans debut, och baseras på hans egna erfarenheter.

Jag noterade Shuggie Bain redan förra året, det var något med beskrivningen och miljön som gjorde att jag trodde det kunde vara en bok för mig. Sen exploderade det i svenska medier, och alla hyllade den. Jag ville läsa den på engelska, köpte den på English Bookshop och började läsa den rätt kort därefter.

Shuggie Bain är en sorglig mörk berättelse som biter sig fast. Jag såg fram mot att läsa Shuggie Bain, då den verkade innehålla mycket av det som jag tycker om. Som en stark historia, intressanta karaktärer och att den utspelar sig i Skottland. På sätt och viss uppfyllde den mina förväntningar, på sätt och vis inte alls. Den var svår och trög att komma in i, och mer än en gång så tog det helt stopp. Den tog mig 10 dagar att läsa, vilket är rätt mycket för mig, och framförallt så hade jag svårt att plocka upp den när jag lagt den ifrån mig. Att jag upplevde den som seg beror dels på hur historien är uppbyggd, och dels på språket.

Brittisk och amerikansk engelska behärskar jag helt att läsa på, men den när engelskan är skriven dialektalt (skotskt?) så var det en utmaning, och krävde att jag läste ord för ord och ”lyssnade” på texten. Jag har gett smakbitar två gånger från den här på bloggen men meningar som ”Ah am worrit about your wee mammy, though. She disnae seem to be coping aw that well” kan ge en hint om hur det ser ut. Såsmåningom vande jag mig, och läsningen flöt bättre.

Berättelsen är uppbyggd i olika tidssegment, och det i sig fungerar bra. Men jag upplever mycket som repetetivt, som att saker ska gnuggas in för mycket. Att det är eländigt, och att mönster upprepar sig förstår jag, men berättelsen hade mått bra av att stramas upp mer.

Karaktärerna i Shuggie Bain är speciella och alla är skadade, ledsna, arga eller uppgivna. Deras förutsättningar är dåliga från början, och mycket går i arv. Man gläds åt andras elände, även om det finns enstaka personer som försöker ta hand om andra. Min upplevelse är att boken mer handlar om Shuggies mamma Agnes än om Shuggie själv. Det gör ont i hela kroppen att läsa om hur hon behandlar andra men främst sig själv, hur alkoholen drar ner henne fullständigt, och hur barnen får ta hand om henne istället för tvärtom. Shuggie Bain är en historia om medberoende från början till slut, och som sådan är den verkligt stark. Även om vi får lära känna Shuggie genom beskrivningarna av Agnes, andra och av miljön, så skulle jag ha velat läsa mer om just honom som person. Jag hade förväntat mig ännu mer som krocken med att vara homosexuell i en machokultur.

Douglas Stuart är bra på att beskriva miljön, och väva in det i berättelsen. Allting är mörkt, skitigt och hopplöst i Shuggie Bain och vi får se en sida av Glasgow som är sorglig. Det är också en skildring av Storbritannien på 80-talet med allt vad det innebär i form av nedläggningar och arbetslöshet.

Seg eller inte så är Shuggie Bain en historia som äter sig in i mig, och jag tror kommer att minnas den ett bra tag. Douglas Stuart håller på att skriva en ny bok, och jag kommer i alla fall att hålla utkik efter den

Omdöme: Mörkt, skitigt och tungt om att vara medberoende
Betyg: 4

Bloggat om boken har Ylvas läsdagbok och Stories from the city

Förlag: Picador
Sidor: 430
Betyg på Goodreads: 4,38 baserat på 42 793 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyinköpt
Utläst: 28 april 2021