Hett i hyllan #246

Dags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Idag så handlar Hett i hyllan om en bok som kom hem till oss i juni 2019. Den andra som fortfarande är oläst. Precis som förra veckan så handlar det om en överraskning från Polaris: Falken från Sparta av Conn Iggulden. Författaren i sig känner jag väl till då sonen under en period för många år sedan läste rätt många av Igguldens böcker. Jag har inte läst någon bok av Iggulden eftersom jag bedömer att det här är en genre som inte är min, och jag skulle inte uppskatta den. Men jag kan ju ha fel för all del. Vi får se om den här blir läst. Så sent som förra veckan kom det en ny bok av samma författare i brevlådan.

År 401 f.Kr. Den persiske kungen Artaxerxes regerar över ett rike som sträcker sig från Egeiska havet till norra Indien. Hans välde är oinskränkt. Spartas söner, de vars fäder och farfäder föll vid Thermopyle under det peloponnesiska kriget, skyr inga medel i kampen om tronen och livnär sig som legosoldater åt persiska prinsar. När Kyros den yngre, bror till storkungen, gör anspråk på faderns krona är det med en elitarmé av spartaner bakom sig.

Men strider kan vinnas och förloras i ett enda slag. Prinsar faller. Och när dammet efter inbördeskriget lägger sig finner sig spartanerna övergivna i hjärtat av fiendens rike, utan vare sig understöd, mat eller vatten. Långt hemifrån och omringade av ovänner faller det på den unge soldaten Xenofons lott att leda de överlevande mot Artaxerxes legendariska persiska krigare.

8 kommentarer

  1. Jag har inte heller läst något alls av honom, men jag bytte till mig första delen i någon av hans serier för några år sedan. Den står ju då fortfarande oläst…

    Gilla

  2. Känner mig, som du, lite tveksam till genren, men blir lite nyfiken när det handlar om antikens Grekland. Kanske borde tipsa sonen om denna, han är tokig i historia och även om det blir mest facklitteratur, så läser han lite skönlitterärt också – om det handlar om historia.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.