Dags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Idag så handlar Hett i hyllan om en bok som flyttade in i maj 2019, den nionde som fortfarande är oläst. Det är också den sista från den månaden. Från Polaris kom Jag väntar i snön av Daniel Dencik. Författaren är tydligen, ser jag nu när jag letar, en känd dansk författare och filmregissör. Hans lillebror David känner jag igen från TV-serier. Det står att boken baseras på verkliga händelser, och tydligen är det, i alla fall vad som sas när boken kom, baserat på hans egna upplevelser. Sådana här böcker känner jag mig tveksam till. Är det en inlaga i en infekterad vårdnadstvist? Är det ren fiktion? Är det sanning? Skulle jag kunna läsa den och se den som ”bara” litteratur?

Plötsligt får Alexander meddelandet att han inte får träffa sina barn mer. Anmälningar om våld och övergrepp avlöser varandra. Alexander vet att samtliga anklagelser är ogrundade, han vill göra allt för att det ska klarläggas. När han söker komma till tals med psykologen som anmält honom förvägras han detta. Först när han har erkänt anklagelserna vill psykologen möta honom. Polisen utreder anklagelserna och finner inget. Ärendet förs till domstol. Domstolen tillerkänner barnen umgängesrätt med Alexander. Men handläggarna i stadsförvaltningen sätter sig emot. Nu vidtar en otrolig kamp. Alexander mot de sociala myndigheterna.

Romanen är baserad på verkliga händelser.