Från förlagets hemsida: En varm morgon i juli hittas den framgångsrike företagaren Jens Hult död. Nyheten kommer som en chock för invånarna i Hudiksvall, som sett Jens och hans barndomsvän Vera Hildingson sätta staden på kartan.

Hantverkaren Henry Frisk stretar på för att få ekonomin att gå ihop som ensamstående pappa. En dag får han ett erbjudande som skulle ge honom pengar han aldrig trodde han kunde få, men det medför att han måste begå ett brott. Vad är han beredd att offra för att ge tonårssonen Dexter det han behöver?

Kriminalinspektör Johan Rokka får fallet med Jens Hult på sitt bord. Ingenting är vad det först verkar vara, och utredningen blir alltmer komplex. Dessutom påverkas han privat, då relationen med kollegan Janna sätts på prov. Samtidigt hotar århundradets regnoväder att dra in över Hudiksvall. Det är bara en tidsfråga innan allt nått sin kulmen.

När vi faller av Gabriella Ullberg Westin kom ut 15 april 2021. Gabriella Ullberg Westin är en svensk författare som debuterade 2014 med Ensamfjäril, den första boken i serien Morden i Hudiksvall. Hennes böcker ges idag ut i sex länder. När vi faller är den sjunde delen i Morden i Hudiksvall.

Jag har följt Gabriella Ullberg Westin ända sedan den första boken kom ut 2014 i en självutgiven utgåva. Morden i Hudiksvall är en av mina favoritserier, och en sjunde del var ett måste förstås. Förlaget var vänligt nog att skicka ett recensionsexemplar och jag läste den ganska snart efter att den dykt upp hemma hos mig.

När vi faller är en mycket välskriven och genomarbetad spänningsroman. När jag började läsa När vi faller hade jag låg läslust, och hade just tagit mig igenom en märklig och trög bok. Då var det härligt att få komma till Rokka-land där jag känner mig hemma, och jag återfick omedelbart läslusten. Gabriella Ullberg Westin har en skicklig berättarteknik, och vet exakt hur man bygger en historia som fångar in läsaren. Det är spännande, det är bra karaktärsbeskrivningar och När vi faller är en bok som jag på många sätt njuter av att läsa.

Som vanligt har Gabriella Ullberg Westin gjort grundlig research in i ett aktuellt ämne som blir grunden för historien. Den här gången handlar det om bitcoins, en företeelse som jag har svårt att förstå mig på. Att få lära sig nytt inom ramen för en spänningsroman höjer kvaliteten, men jag hade önskat mig en introducerande populärvetenskaplig förklaring till vad bitcoins är, nu ligger jag som läsare hela tiden efter karaktärerna i kunskap, och fortsätter att känna att det är något jag inte begriper.

Karaktärsbeskrivningarna i När vi faller är bra, och jag blir verkligen engagerad i personerna. Men vad är det som hänt med Johan Rokka? Han är ilsken och frustrerad, och det är mer den Rokka som vi mötte i början av serien än den som utvecklats på så många plan. I polisgruppen introduceras en ny person, Natalie, och ärligt talat hade jag kunnat vara utan henne. Hon verkar vara en som lägger sig i saker som hon inte har att göra med, och någon bra polis verkar hon inte heller vara. Men den karaktär som jag allra minst förstår mig på är Henry, hantverkaren. Han är en av berättarrösterna i När vi faller, och hans stycken blir för beskrivande, och jag har svårt att leva mig in i berättelsen när han har ordet. På helheten är persongalleriet en samling trasiga människor, som på olika sätt är olyckliga in i märgen, vilket Gabriella Ullberg Westin lyckas förmedla med en fin ton.

Som framgår av seriens namn så utspelar sig den här boken i Hudiksvall med omnejd. Miljön tycker jag är en styrka med serien, men det kan bero på att jag vid flera tillfällen besökt Hudiksvall som bara ligger en timme söder om Sundsvall. Miljöbeskrivningarna vävs in på ett bra sätt, och gör berättelsen mer levande.

Boken slutar med en cliffhanger och jag hoppas och tror att det kommer fler böcker i serien. Det ser jag fram mot!

Omdöme: Välskriven deckare om girighet, sårbarhet och människors beroende.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Kapprakt och Bokraden

Förlag: Harper Collins
Sidor: 353
Betyg på Goodreads: 3,91 baserat på 11 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget
Utläst: 16 april 2021