Handling från Goodreads: Coming home dredges up deeply buried secrets…
Kieran Elliott’s life changed forever on the day a reckless mistake led to devastating consequences.
The guilt that still haunts him resurfaces during a visit with his young family to the small coastal community he once called home.
Kieran’s parents are struggling in a town where fortunes are forged by the sea. Between them all is his absent brother, Finn.
When a body is discovered on the beach, long-held secrets threaten to emerge. A sunken wreck, a missing girl, and questions that have never washed away…

Boken: The Survivors av Jane Harper kom ut i september 2020.

Varför jag läste denAlla böcker av Jane Harper är på autobuy för mig. The Survivors kom ut i mars i Europa och när jag beställde böcker till makens födelsedag slank den här med. Och slank före i läskön.

Vad jag tyckte om den: The Survivors är en välskriven berättelse om hemligheter och relationer. Mina förväntningar på en bok av Jane Harper är mycket höga, och jag blev lite besviken i början. Jag upplevde The Survivors som trög att komma in i, utan att helt kunna förklara varför. Möjligen så var det för att jag saknade ett spänningsmoment som fångade mig. När jag efterhand kom in i berättelsen så upplevde jag den som en stark historia, men av andra skäl än att den var spännande.

The Survivors utspelar sig i Tasmanien, en del av Australien som vi drömt om att besöka, men inte kom till den enda gången vi var i Australien. Naturbeskrivningarna är en styrka i The Survivors, och i naturens obönhörliga kraft ligger mycket av spänningen. Det förstärker också det ensliga och karga som är en bra bakgrund till en spänningsroman. I The Survivors så påminner Jane Harpers berättande om det som vi finner hos brittiska författare, i synnerhet när det utspelar sig på öar, där människor lever på naturens villkor. Samtidigt så saknar jag det varma torra australiensiska klimatet som finns i hennes andra böcker.

Karaktärerna i The Survivors är riktigt bra men sådana som växer sig starka efterhand. I början hade jag svårt att ta till mig Kieran, men när jag läst ut boken är det den karaktär som jag kommit närmast. Berättelsen handlar om vad vi döljer för våra allra närmaste, hur vi egentligen inte känner varandra. Det lyckas Jane Harper förmedla med styrka.

Även om jag var något besviken på The Survivors så håller Jane Harper en hög lägstanivå, och den är klart läsvärd.

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Panmacmillan
Sidor: 375
Betyg på Goodreads: 3,79 baserat på 40 020 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyinköpt
Utläst: 27 mars 2021