Handling från förlagets hemsida: Hanoi, 1972. En flicka och en mormor klamrar sig fast vid varandra när amerikanska bomber dånar utanför deras improviserade skydd. Flickans föräldrar har gett sig iväg för att utkämpa det krig som sliter itu både hennes land och familj.
Medan hon väntar på att föräldrarna ska återvända gör mormodern allt i sin makt för att skingra barnbarnets tankar. Hon berättar sina väl bevarade hemligheter och ger flickan ovärderliga lektioner om livet, inte bara hur man överlever utan hur man lever med mod, heder och medkänsla i behåll.
Genom flickan och mormodern tas vi med på en oförglömlig resa genom Vietnams smärtsamma 1900-talshistoria. Vi fylls av deras trots och beslutsamhet, av deras hopp och oväntade glädje.

Boken: När bergen sjunger av Nguyen Phan Que Mais kom ut i mars 2021.

Varför jag läste den: En vän frågade om jag ville låna och läsa. Eftersom var nyfiken på den så tackade jag ja.

Vad jag tyckte om den: När bergen sjunger är en intressant berättelse med många lager. I början av läsningen tyckte jag den var lite stolpigt berättad, men efterhand föll jag in i berättarstilen och med det så växte boken. Jag har upplevt det i andra böcker från Asien också och undrar om det har med olika sätt att berätta en historia och använda språket i olika kulturer.

När bergen sjunger är en familjekrönika berättad omväxlande mellan ett ”jag” och hennes mormor. De har olika perspektiv, både i tid och historia, och det vävs ihop på ett vackert sätt till en helhet. Beskrivningarna är målande, på ett bra sätt, och det är många starka scener. Det är mycket som lever kvar i mig efteråt, både händelser som handlar om kärlek, och händelser som handlar om grymhet. Det här är en bok som jag kommer att minnas.

Karaktärsteckningarna är mycket bra, det är som en blandning mellan en biografi och ett verk av fiktion. Det är intressant att läsa om Vietnam, ett land med en fruktansvärd historia på många sätt. Det är obegripligt svårt att förstå hur människor kan bete sig mot varandra, men tyvärr så är det verkligheten. Jag lär mig mycket om kultur och historia genom att läsa När bergen sjunger. Den lockar till mer läsning om Vietnam, antingen av Nguyen Phan Que Mais eller av en annan författare.

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Historiska media
Sidor: 381
Betyg på Goodreads: 4,32 baserat på 11 924betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av en vän
Utläst: 24 mars 2021