Från förlagets hemsida: Alicia Bjelke är en ung kvinna med ett ansikte så vanställt att folk ryggar tillbaka när de ser henne. Hon är kodgeniet bakom ett banbrytande dejtingföretag som hon startat med systern Stella, men det är bara vackra Stella som syns i strålkastarljuset. Tills hon en dag hittas död. Alicias liv ställs på ända och hon förstår att hon är mördarens nästa offer.

Fallet tilldelas den före detta FBI-agenten John Adderley, som vistas i Karlstad under en ny identitet. John jagas av skuggor från sitt tidigare liv och ser sig tvungen att lämna Sverige för att överleva. Men spelplanen förändras. Istället för att fortsätta fly tvingas han en gång för alla att göra upp med sitt förflutna – och då visar sig mordutredningen erbjuda en oväntad möjlighet.

Den andra systern av Peter Mohlin och Peter Nyström har recensionsdag idag 19 april 2021. Peter Mohlin och Peter Nyström växte upp tillsammans i Åmål och skrev sin första deckare som tioåringar. De har arbetat med dramatisk respektive redaktionell text, och 2020 debuterade de skönlitterärt tillsammans med Det sista livet. Den belönades med Crimetime Award för Årets Deckardebut 2020, och var den första i en serien om John Adderley. Den andra systern är andra delen i samma serie.

Jag läste Det sista livet förra året och gillade den verkligen. Så självklart ville jag läsa andra delen om John Adderly, och förlaget var vänligt nog att skicka ett exemplar.

Den andra systern är en välskriven spänningsroman som är svår att släppa. Tonen i berättandet är fin och språket är välavvägt så läsningen flyter lätt och obehindrat. Den andra systern är en bladvändare och en värdig bok nummer två i en serie. En reflektion jag gör är att det inte märks det minsta att det är två personer som skrivit boken. Jag har ingen aning om hur just de här två författarna lägger upp skrivandet, men de skriver med en och samma röst. Historien är på många sätt obehaglig och brutal, men berättandet är så skickligt och det finns en balans med att man som läsare får ta del av karaktärernas vardag, som gör att det är en njutning att läsa Den andra systern.

Karaktärsteckningarna är väl gjorda. Alicia, som får vara en av berättarna, är en intressant karaktär med djup, och beskrivningarna av hennes relationer till människor i hennes närhet ger upphov till många tankar. Den andra berättaren är John. Att ha en svensk som bott större delen av sitt vuxna liv i USA ger en intressant dimension till berättandet. John Adderly blir en karaktär som med trovärdighet kan sätta ord på vad han finner märkligt med det svenska samhället, på ett sätt som vävs in bra i berättelsen. Eftersom John var så involverad i Det sista livet var jag lite orolig för hur mycket han skulle vara involverad i själva mysteriet i Den andra systern. Det är en fälla många deckarförfattare faller i tycker jag, att låta polisen vara alltför inblandad. Ändå så köper jag rakt av hur Johns berättelse vävs in, pga hans bakgrund och skäl till att han kom till Karlstad. Insatserna för honom är oerhört höga med tanke på vad som hände honom i USA.

Även i Den andra systern så gillar jag Karlstad som miljö för en deckare, även om författarna tydligen tagit sig vissa friheter med ställen och geografi. Det kanske skulle störa mig om jag hade mer lokalkännedom.

Jag ser verkligen fram mot fler delar i serien om John Adderly, och hoppas det är på gång. Innan dess ska jag lyssna på författarna när de besöker Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall i höst.

Omdöme: Välskriven svensk spänning om hur det yttre kan dölja det inre.
Betyg: 4+

Förlag: Norstedts
Sidor: 345
Betyg på Goodreads: 3,54 baserat på 46 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 5 april 2021