Handling från förlagets hemsida”Det är mycket enkelt”, sa mr Montgomery Jones. ”Ni måste hålla på med sådana här saker hela tiden. Undersöka alibin och ta reda på var de brister.”
”Åh – ja – ja visst”, sa Tommy. ”Sådant gör vi ofta.”
”Någon måste hjälpa mig med det”, sa Montgomery Jones. ”Jag är inte duktig på sådana saker. Det enda ni behöver göra är att avslöja henne. Det här låter säkert väldigt barnsligt i era öron, men det betyder mycket för mig och jag är beredd att betala vad som helst.”
”Det ordnar sig”, sa Tuppence. ”Jag är säker på att mr Blunt är villig att åta sig ert fall.”
”Absolut, absolut”, sa Tommy. ”Ett uppfriskande fall, verkligen ett uppfriskande fall.”

Boken: Ett vattentätt alibi av Agatha Christie är hämtad ur novellsamlingen Par i brott som kom ut 1929. Novellen är nyöversatt av Helen Ljungmark.

Varför jag läste den: Till jul fick jag fyra Agatha Christienoveller av sonen i en samling från Novellix. Jag var emellan böcker och valde en novell som ”pausläsning”.

Vad jag tyckte om den: Ett vattentätt alibi är en novell som inte passade mig. Det är en klassisk gåta som går ut på att knäcka ett alibi (fast det gäller inte ens ett brott). På dessa få sidor hann jag inte bli intresserad av mysteriet. Det blev aldrig spännande, bara en lång radda av olika tider och olika alternativ för alibi. Lösningen på mysteriet var också den enklaste tänkbara, i alla fall om man läser spänningslitteratur…

Möjligen så läste jag den helt enkelt för snabbt, men Agatha Christie brukar ha förmåga att fånga läsaren relativt snabbt. Det var en nackdel att huvudpersonerna var Tommy och Tuppence, de huvudkaraktärer som jag tycker är minst intressanta av de som Agatha Christie skriver om. Minst intressanta, och minst engagerande.

Självklart kommer jag att läsa de övriga tre novellerna i paketet, och mer av Agatha Christie. Nästa gång kanske jag har lägre förväntningar.

Betyg: 2

Mer info:
Förlag: Novellix
Sidor: 29
Betyg på Goodreads: 3,30 baserat på 208 betyg
Hur jag fick tag på den: Ny, julklapp 2020
Utläst: 20 februari 2021