Handling från förlagets hemsida: Det är vinterkarneval i Québec, bittert kallt och obeskrivligt vackert. Kriminalkommissarie Armand Gamache har kommit hit, inte för att delta i festligheterna, utan för att återhämta sig från en utredning som gått fruktansvärt fel.
I den skenbara tryggheten inom det Litterära & Historiska sällskapet har ett mord begåtts. Augustin Renaud, en excentrisk historiker som ägnat sitt forskarliv åt att söka efter kvarlevorna av Québecs grundare, Samuel de Champlain, har hittats mördad. Samtidigt får Gamache oroväckande brev från samhället Three Pines, där den omtyckte bistroägaren Olivier nyligen dömdes för mord. »Det går inte ihop«, skriver Oliviers partner varenda dag. »Han gjorde det inte.«
När det förflutna och nuet kolliderar måste Gamache återuppleva en fruktansvärd händelse från sitt eget förflutna innan han kan börja begrava sina döda.

Boken: Begrav dina döda av Louise Penny kom ut i januari 2017. I original heter den Bury Your Dead och kom ut 2010.

Varför jag läste den: Sen en tid tillbaka så läser jag böckerna i serien om Gamache den tid på året de utspelar sig. Och i ordning förstås. Begrav dina döda utspelar sig i februari så den skulle läsas i februari.

Vad jag tyckte om den: Boken som föregår Begrav dina döda, Ett ohyggligt avslöjande, var den som jag gillat minst i serien om Gamache, så jag var lite orolig när jag skulle börja läsa Begrav dina döda. Men ganska snart så känner jag att Begrav dina döda är betydligt bättre. De två böckerna hänger starkt ihop, och ska läsas i följd.

Stora delar av boken utspelar sig i Quebec, där jag aldrig varit. Det är lite för många detaljer om Quebec, som jag inte är så intresserad av. Hade jag läst boken vid ett besök där hade det varit perfekt. Men Quebec framstår ändå som en intressant plats, och delar av boken utspelar sig i Three Pines som tur är.

Jag tycker verkligen om karaktärerna i den här serien. I Begrav dina döda får man lära känna Armand Gamache ännu mer, och han är motorn i den här serien. Hans poliskollega Jean Guy Beauvoir får vi också lära känna, och även om han inte är en helt igenom sympatisk person så gillar jag att läsa om honom. Det är en intressant uppdelning dem emellan, och vilka situationer de sätts i. Jag gillar också de olika tidslinjerna, där man får följa Gamache och Beauvoir i nutid, samt gradvis få veta vad det var för hemskt som hände i en tidigare utredning. Louise Penny väjer inte för att låta sina karaktärer utsättas för både det ena eller andra, och en person som tidigare dykt upp i serien visar sig ha dött dramatiskt. Synd på den karaktären, men det är modigt av Louise Penny att på det här sättet överraska läsaren.

Jag gillar den här serien. Nästa del utspelar sig i maj, och min plan är att läsa den i maj. Och det är ju snart.

Bloggat om den har Bokföring enligt Monika.

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Modernista
Sidor: 431
Betyg på Goodreads: 4,35 baserat på 53 218 betyg
Hur jag fick tag på den: Ny, julklapp 2020
Utläst: 19 februari 2021