Elliot är en briljant kreatör och en legend inom spelindustrin. Han är också utbränd och utslagen – en utskrattad paria. Affärer, relationer och familj har lämnat honom. Han har ingen och inget kvar.

Men en dag får han post från det förflutna, ett brev som hans bäste vän skrev från sin dödsbädd med en ritning över ett spel de aldrig gjorde klart: Det Mest Fantastiska Någonsin. Deras projekt sedan barndomen och det enda i ett pärlband av framgångar de aldrig lyckades avsluta.

Trots sin modlöshet bestämmer sig Elliot för att hörsamma sin avlidne vän och avsluta det som kanske kan bli det bästa som någonsin gjorts. Men insatserna är höga och Elliot vet att om han misslyckas är det slutet på allt. Inklusive han själv.

Större än störst av Andreas Roman kom ut i juni 2020. Andreas Roman är en svensk författare som till vardags arbetar med speldesign och apputveckling. Han har tidigare skrivit ungdomsromaner, fantasy, thriller och skräck.

Jag har en av Andreas Romans tidigare böcker, Doktor Joseph, stående i hyllan. Har funderat på att läsa den, men det är ju skräck. som inte är min favoritgenre. Så läste jag recensionen av Bokföring enligt Monika av Större än störst. Omedelbart åkte boken upp på önskelistan, till jul hittade den hem till mig och i början av januari började jag läsa den.

Större än störst är en välskriven bok som fångade mig direkt. Språket är helt fantastiskt, det talade till mig, och det fanns mängder av citat som jag ville samla på. Berättelsen berörde mig, jag blev tårögd, och kunde helt enkelt inte släppa läsningen. Större än störst är en fin berättelse om vänskap, känslor och utanförskap. En berättelse som går rakt in i mitt hjärta. Större än störst är en bok som helt enkelt måste läsas!

Berättelsen handlar om Elliot som i nutid är en person som är en spillra av sitt gamla jag. Tidslinjen hoppar mellan nutid, Elliots barndom och delar däremellan. Det skulle kunna vara rörigt men jag hade inga problem alls, tvärtom var det en av styrkorna med berättandet. Gradvis får man reda på saker, men som läsare får man läsa en del mellan raderna och bygga historien. För varje sak man får reda på om Elliot desto mer ont gör det. Historien som Elliots barndom är så tragisk, men enormt finstämt berättad. Det som händer i nutid gjorde mig mer frustrerad, utan att jag riktigt förstod varför. Karaktärsteckningen var bra, jag berördes av karaktärerna, och när jag slutat läsa var det som att lämna nära vänner.

Det är lätt att missa Större än störst och tro att det här är en bok som spelvärlden. Det är det förvisso, men den är mycket mer allmängiltig. Det jag snappat upp under årens lopp om spel räcker gott och väl för att jag ska begripa. Jag tillhör samma generation som Elliot och genom att ha vuxit upp när de första datorerna kom, varit med om hur internet, spel och annat utvecklats så känner jag igen många av begreppen. En hel del är generell nördkultur, som inte gäller bara spel, man kan associera till annat. Men framförallt handlar det om vänskap och känslor som inte hör ihop med en specifik kultur.

När jag avslutat läsningen av Större än störst så var min känsla att jag möjligen kan ha läst årets bästa bok. I januari.

Omdöme: Fantastiskt finstämt om vänskap och utanförskap.
Betyg: 5

Bloggat om boken har Bokföring enligt Monika

Förlag: LB förlag
Sidor: 394
Betyg på Goodreads: 3,71 baserat på 7 betyg
Hur jag fick tag på den: Ny i julklapp
Utläst: 9 januari 2021