Här är en summering av film och TV-serier som jag sett februari 2021. Några kommentarer och tankar om hur jag upplevt filmen eller serien. I titeln länkar jag till IMDB-sidan (eller annan sida om filmen inte finns på IMDB) om man vill veta mer om handlingen.

Serier:

Scott & Bailey, säsong 1
Såg med maken på SVT Play

Kommentarer: När det var dags för ny serie var vi sugna på krim, och maken föreslog den här serien.

Första säsongen i Scott & Bailey är från 2011, men den hade gått oss förbi tills den nysläpptes på SVT Play. Jag gillar att det är en polisserie, med fokus på utredning. Ibland vet man redan från början vad som hänt, ibland inte, men oavsett så handlar det mer om utredningen och motiven till brottet än om ett mysterium. En del scener är obehagliga men det frossas inte i detaljer.

Hela serien är fylld av professionellt kompetenta kvinnor, och jag gillar det. Mest gillar jag den kvinnliga chefen (spelad av Gill Murray) som är både självklar i sin roll (hon har respekt hos sina anställda) och ifrågasätter sig själv. Även Janet Scott och Rachel Bailey är bra karaktärer, men något mindre privat trassel och klantighet hade inte varit fel. Jag kan tänka mig att se fler säsonger, om det inte blir ännu mer av det privata.

Betyg: 6,0/10

En mördare bland oss (Deadwater Fell), säsong 1
Såg med maken på SVT Play

Kommentarer: Jag hade spanat in den här från ett nyhetsbrev från Dead Good och blev glad när jag såg att den skulle komma på SVT Play. Så snart man hade börjat lägga ut avsnitt så började vi titta på den.

Det är något särskilt med den skotska dialekten och miljön som gör att jag omedelbart fastnar i berättelsen. Om det är för att jag läst så mycket brittisk kriminallitteratur eller om man bara är bra på mysterier, så förknippar jag dialekt och miljö med deckarhistorier. Deadwater Fell (jag har lite svårt för den svenska titeln…) är en obehaglig psyklogisk thriller.

Skådespelarna är bra allihopa, men det tar ett tag för mig att acceptera David Tennant i den här rollen efter att ha sett honom i Broadchurch. Genom karaktärerna och historiens uppbyggnad har man lyckats bygga en stark stämning. Som tittare luras man in på många spår. Själv hade jag önskat att jag blivit mer överraskad av slutet, det var det som jag från början trodde var mest sannolikt. Det är också en viss transportsträcka innan upplösningen, där jag tycker man blir lite repetetiv (ja, vi fattar!)

Betyg: 7,0/10

The Flightattendant, säsong 1
Såg på HBO själv

Kommentarer: Den här serien läste jag om inne hos Bokföring enligt Monika och blev sugen på.

The Flight attendant är en bisarr historia på många plan, och det kunde ha varit så att jag gett upp efter ett avsnitt eller två. Men det finns något i historien som lockade mig att se vidare, och så var jag fast! Jag såg t.o.m. flera avsnitt per dag. Det största skälet heter Kayley Cuoco, och utan henne hade den här serien nog inte varit hälften så bra. Jag älskar Big Bang Theory, och på ett sätt liknar Penny och Cassie varandra. De verkar ytliga och enkla, men visar sig ha betydligt mycket mer. Men oavsett så passar rollen som Cassie för Kayley Cuoco.

The Flight attendant är en märklig mix mellan brutal thriller med groteska mord och komedi. Det är egentligen inte så komiskt, men ändå underhållande. Det jag har svårast att komma till rätta med är Cassies ohyggliga alkoholkonsumtion, som jag först tycker förskönas. Men allt eftersom så lär man känna Cassie bättre, och då går det från att vara störande till att vara berörande. Det är Cassie som karaktär och hennes bakgrund som gör att jag verkligen tycker om The Flight attendant, jag får t.o.m. en tår i ögonvrån mot slutet.

Det finns också andra intressanta karaktärer i The Flight attendant, och en och annan skådespelare som man känner igen. På helheten ger The Flight attendant lite Tarantinovibbar, samtidigt som den står på egna ben. Det blir tydligen en till säsong. Jag kommer nog att se den också, även om det verkar mer handla om den bihistoria som jag gillar minst i säsong 1.

Betyg: 7,5/10

Filmer:

Yesterday
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: Den här filmen såg vi 2019 på bio och tyckte bägge mycket om. Maken valde den som lördagsfilm.

Eftersom vi såg om den så blir det bara några korta ord. Yesterday har charm och bra musik. En riktig feelgood som höll för att se om. Har ni inte sett den så gör det.

Betyg som jag satte 2019: 8,5/10

Summering: Om vi sett få filmer? Japp. Anledningen heter Mello. Hoppas på fler framöver, och fler TV-serier också för den delen. Vissa kvällar har vi inte ork att titta.