Under en brinnande himmel av Mark Sullivan

Handling från förlagets hemsida: Pino Lella är en vanlig italiensk tonåring som absolut inte vill ha någonting att göra med kriget eller nazisterna. Till slut går det inte att undvika, men trots att Italien gjort gemensam sak med Hitlers Tyskland engagerar han sig i en underjordisk järnväg för flyende judar. Där träffar han Anna, en sex år äldre änka som blir hans livs stora kärlek. Styrkt av drömmen om Anna och det liv de hoppas på tillsammans tar sig Pino Lella an ett fullkomligt livsfarligt uppdrag.

Boken: Under en brinnande himmel av Mark Sullivan kom ut på svenska 2019. I original heter den Beneath a Scarlet Sky och kom ut 2017.

Varför jag läste den: Under en brinnande himmel ingår i Makeutmaningen och jag valde den i december.

Vad jag tyckte om den: Grundberättelsen i Under en brinnande himmel om Pino Lella är spännande. Mark Sullivan har fångat en verkligt intressant historia, en okänd berättelse om en av alla dessa personer som kan göra skillnad i det lilla och det stora. Det gör att jag upplever Under en brinnande himmel som en relativt lättläst bok trots omfånget, eftersom jag verkligen vill veta hur det går för Pino, Anna och de andra.

Samtidigt så är det något i berättarstilen i Under en himmel som inte fungerar för mig. Trots det unika människoödet, och mycket gott om händelser som borde beröra på djupet, så känns berättelsen opersonlig. Delvis kan det bero på allt som Pino råkar ut för, det känns märkligt och orimligt, som att Mark Sullivan velat klämma in så mycket som möjligt och överdriva. Men mest beror det på hur karaktärerna är tecknade, och det språkliga. Det blir endimensionella karaktärer som läggs på egenskaper. Inte heller de verkligt tragiska händelserna tar på djupet, vilket de borde gjort.

Det är tydligt att Mark Sullivan tagit verkliga händelser och broderat ut vad som hänt. Tyvärr går han för långt i det. Inte minst i teckningen av en sann Hollywoodhjälte, Pino. Samtidigt så är historien så intressant att jag lär mig en del om händelser jag inte hade en aning om. Det kommer ut många böcker om andra världskriget, och det här är en vinkel med viktiga händelser i Italien som inte förekommer ofta i litteraturen. Men verkligheten hade räckt gott och väl för en bra bok.

Betyg: 3+

Mer info:
Förlag: Volante
Sidor: 542
Betyg på Goodreads: 4,40 baserat på 256 335 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst: 20 december 2020

2 kommentarer

  1. Jag håller på att läsa ”Under en brinnande himmel”
    Romanen är riktigt pinsamt dålig. Hjälten och hans kompisar och familj beskrivs som fullständig ofelbara, texten verkar översatt av en robot med påhittade ord som bokväska, klykan i klippan, etc. Romanen är patetisk i sin beskrivning av romanfigurernas känslor, text som : Pino gungade med huvudet, men underläppen darrade och han fick använda alla sina krafter åt att trycka tillbaka känslorna som brusade i svalget.” Kort sagt en pekoral. Melodramorna avlöser varandra. Det Handlingen påstås bygga på en persons sanna upplevelser under slutfasen av andra världskriget kriget, ett ofta använt trick får att fånga läsarnas intresse. Det hjälper inte,
    Orkar inte läsa mera.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.