En tonårsflicka hittas irra omkring i utkanterna av Oxford, uppriven och omtumlad. Hon berättar att hon blivit indragen i en bil, att någon dragit en plastpåse över hennes huvud och sedan kört henne till en avskild plats där hon blivit utsatt för övergrepp. Ändå vägrar flickan anmäla sin förövare.
Kriminalkommissarie Adam Fawley påbörjar en utredning men kommer ingenstans eftersom flickan inte vill samarbeta. Döljer hon något och i så fall vad? Och varför får Adam en känsla av att han har varit med om det här fallet tidigare? 
När ytterligare en flicka försvinner har Adam inte längre något val. Om han inte börjar gräva i sitt förflutna, kanske den här flickan inte kommer tillbaka.

All denna vrede av Cara Hunter kom ut 13 januari 2021. I original heter den All the Rage och kom ut 2020. Cara Hunter är en brittisk författare som debuterade 2017 med Hemmets trygga vrå, den första i serien om Adam Fawles. All denna vrede är den fjärde i samma serie.

Cara Hunter tillhör mina favoritförfattare, och jag har läst alla tre tidigare böcker i den här serien. All denna vrede stod högt på min läslista för 2021 och jag blev glad när förlaget skickade ett recensionsexemplar.

All denna vrede är en mycket välskriven och spännande deckare. Cara Hunter är skicklig på att ta aktuella samhällsfenomen och händelser och gör dem verkliga. Berättelsen kryper under huden på mig, och skapar ett obehag, men väcker också viktiga tankar hos mig. Det handlar om personer som tappat sin moraliska kompass helt, något av det allra farligaste som kan hända. Vissa drag i berättelsen känner jag igen från verkliga händelser, men Cara Hunter lyckas ge ett eget perspektiv. Liksom i tidigare böcker i serien så finns det mycket kring föräldraskap och förebilder i All denna vrede.

Språket är lättläst, utan att vara för enkelt, och läsningen flyter obehindrat. All denna vrede är en bok som jag längtar efter att läsa när jag tvingas göra en paus. Historien är uppbyggd på ett speciellt sätt som är genomgående för böckerna i den här serien. Adam Fawleys delar av berättelsen är i jag-form medan alla andra är i tredje person. Hon använder sig av olika medier, och väver in utdrag av förhörsprotokoll, artiklar i dagstidningar, och privata personers kommentarer på sociala medier. Cara Hunter behärskar det här till fulländning, och det blir en av de saker som jag verkligen tycker om med All denna vrede. Jag har läst andra böcker där det här inte blir något positivt, vilket får mig att uppskatta Cara Hunters förmåga än mer.

Karaktärsteckningarna i All denna vrede är bra. Vid det här laget så känns teamet välbekant, eftersom jag läst tidigare böcker, samtidigt som man får se nya sidor hos personerna. Alla, inte minst Adam Fawley, känns som verkliga personer. Det som berättas om Adam Fawley och hans fru Alex ger en ny dimension även till de tidigare böckerna, och till dem som karaktärer. Jag gillar Ruth Gallager och hoppas att hon kan få ta plats även i fortsättningen. All denna vrede är i många stycken en polisroman. Det är genuint polisarbete, där det inte handlar om slumpen utan att man använder de bevis som dyker upp, och utforskar olika trådar. De olika polisernas kompetenser utnyttjas väl.

Den femte delen, The Whole Truth, kommer ut i mars 2021. Den kommer jag definitivt att läsa! Jag kan också tipsa om en intervju med Cara Hunter som gjordes i november i Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall (i samarbete med krimfestivalen i Trondheim).

Omdöme: Välskriven spänning om hemligheter, avundsjuka och vad som händer när man tappar sin moraliska kompass.
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Kapprakt och Bokraden

Förlag: Louise Bäckelin förlag
Originaltitel: All the Rage
Översättare: Jan Risheden
Sidor: 408
Betyg på Goodreads: 4,22 baserat på 6 184 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 4 februari 2021