Handling från förlagets hemsida: Året är 2023 och en ny brutal värmebölja plågar världen med torka och bränder. I Australien har Sydneys förorter utplånats och det brinner på över femtio platser bara i Sverige.
Utredare Lilly Hed vid Nynäshamspolisen har nyligen lämnat en spikrak chefskarriär i Stockholm för att söka lugnet vid kusten. Idylliska Nynäshamn ska bli hennes räddning från en destruktiv och mörk livssituation. Men även här börjar det brinna och brandkårens resurser är svårt ansträngda. Vad som först framstår som olycksbränder visar sig dölja något betydligt värre, och Lilly får anta större utmaningar än hon väntat sig.

Boken: 300 grader av Pernilla Ericson kom ut 26 augusti 2020

Varför jag läste den: Jag har läst Pernilla Ericsons serie om Erlagruppen och gillade dem mycket. Självklart var jag nyfiken på att läsa en ny serie av henne, och tillfället dök upp när jag fick låna 300 grader av en vän.

Vad jag tyckte om den: 300 grader är en mycket spännande deckare med bra tempo. Elden som sprids obehindrat, där människan står näst intill maktlös är en skrämmande bakgrund till själva mysteriet. 300 grader har kallats ”klimatthriller”, ett nytt begrepp för mig. Det känns intressant och annorlunda att den utspelar sig i framtiden, en blandning av dystopi och deckare. Klimatet har förändrats på det skrämmande sätt som vi befarar att det kommer att göra om vi inte agerar. Det i sig är en obehaglig bakgrund för en spänningsroman. Pernilla Ericson lyckas på ett naturligt sätt låta karaktärerna tycka en del av klimatets påverkan är självklart eftersom de upplevt förändringen själva. Att de upplevt pandemin och att det har påverkat dem vävs också in. Greta Thunberg och hennes öde beskrivs också. Sådana detaljer gillar jag.

Karaktärsteckningen i 300 grader är bra gjord, och jag gillade karaktärerna. De var intressanta att lära känna och jag läser gärna mer om dem. Lilly Hed som kommer ny till gruppen, och som har upplevt något obehagligt som hon flyr från, tecknas verklighetstroget. Ännu en uppskattad detalj är att Liv Kaspi dyker upp som hastigast i en scen, och man får en aning om hennes framtid. Lillys brandmanskollega Jesper gillar jag, han verkar vara en klok person. Tillbakablickarna till början av 2000-talet som är invävda i berättelsen tecknar en karaktär som har det svårt, och som jag känner sympati med. Hans historia ger riktigt ont i magen.

Jag kommer absolut att läsa vidare om Lilly Hed och de andra personerna i Nynäshamn om det kommer flera delar i serien. Cliffhangern på slutet låter oss ana att det kan komma fler delar.

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Romanus & Selling
Sidor: 333
Betyg på Goodreads: 3,91 baserat på 66 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av en vän
Utläst: 11 december 2020