Vargtimen av Geir Tangen

En fjorten år gammel jente blir funnet hengt i skogen. Snart blir det klart at hun har deltatt i et nettspill som er i ferd med å spre seg blant ungdommer i byen. Et spill der den endelige utfordringen er å ta sitt eget liv. 
Som fersk etterforskningsleder står politioverbetjent Gabriel Fjell overfor et skremmende scenario. Han må finne den som står bak spillet, og enda viktigere: hindre flere ungdommer i å avslutte sitt eget liv. Men hvordan kan han stanse en gjerningsperson som ikke finnes? 
Og hvordan stoppe et ungt menneske som ønsker å skade seg selv?

Vargtimen av Geir Tangen kom ut i januari 2021. Geir Tangen är en norsk författare, bokbloggare (Bokbloggeir) och gymnasielärare. Han har tidigare arbetat som frilansjournalist för tidningar, radio och tv. Han debuterade 2016 med Maestro som var den första delen i trilogin en om Viljar Ravn och Lotte Skeisvoll. Vargtimen är den första delen i en ny serie om kommissarie Gabriel Fjell och rikspolisefterforskaren (Kripos) Aida Ibrahim.

Jag kände till Geir Tangen som norsk bokbloggare redan innan han debuterade som författare. Hans trilogi som började med Maestro och tyckte jag var fantastiskt bra. Jag har också träffat honom på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 2018. Vargtimen stod högt upp på listan av böcker jag ville läsa 2021, så jag blev mycket glad när författaren frågade om jag ville ha ett förhandsexemplar av boken.

Vargtimen är en välskriven och spännande deckare. Den är lättläst, utan att på något sätt vara enkel att läsa. Det är många deckarförfattare som på ett eller annat sätt griper sig an svåra ämnen för att göra ett inlägg samhällsdebatten. I Vargtimen visar Geir Tangen hur man kan göra det på trovärdigt sätt, samtidigt som man är genren trogen. Vargtimen var en bok som jag hade svårt att hålla mig från, jag drogs in i läsandet varje kväll. Språket är relativt ordrikt, men jag tycker om det, kanske ännu mer när jag läser på norska. Den parallella dåtidshistorien är ett vanligt grepp i genren, men Geir Tangen använder den väl – den ger ett driv framåt i berättelsen, och ökar spänningen. Det kan spela roll att jag funderat mycket på och oroat mig mycket för ungdomars psykiska hälsa under pandemin, men ämnet som Geir Tangen lyfter i Vargtimen berör mig starkt.

I Vargtimen så kommer Blue Whale Challenge in i handlingen. Det är en utmaning i sociala medier som mot slutet leder till att deltagarna tar livet av sig. Själva konceptet är så hemskt, att det är svårt att förstå att mänskligheten ens kan hitta på något sådant. En del anser att Blue Whale Challenge är en myt, samtidigt ser vi hur en del ungdomar i mindre grupper utmanar varandra att begå självmord, vänner som ingår en pakt. Berättelsen i Vargtimen känns i grunden tyvärr inte alls otrolig. Men huvudpoängen är för mig ändå att ungdomarna mår så dåligt att de inte ser det stöd de skulle kunna få.

Karaktärsteckningen i Vargtimen är väl gjord, vilket bådar gott för fortsättningen av serien. Den som jag hade svårast att få grepp om är Makena. Relationen mellan Gabriel och Makena tyckte jag var märklig. De sas vara ett par men växelverkade nästan inte alls, de kommunicerade allt för lite. Förhållandet kändes inte levande. Den karaktär som jag tyckte mest om var Aida, hon kändes intressant och spännande. Geir Tangen lyckas beskriva ungdomarna på ett riktigt bra och verklighetstroget sätt, vilket är imponerande.

Vargtimen utspelar sig i Haugesund, där Geir Tangen också är bosatt, och hans första serie utspelar sig. Jag har trots all tid jag tillbringat i Norge (mest Bergen och Kristiansand) aldrig varit i Haugesund. Mitt bestående intryck är kallt, blåsigt och regnigt. Det är det konstant i Vargtimen och Geir Tangen använder vädret som en förstärkare av den genomgående gråa stämningen.

Vargtimen är en deckare som kombinerar ett starkt samhällsengagemang med den traditionella polisromanen. Det är efterforskningarna som står i centrum, något som jag verkligen uppskattade. Ibland var berättelsen lite långsam, och det var något med karaktären Gabriel som gjorde det. Kanske det personliga hos honom. Berättelsen tog fart på ett nytt sätt när Aida kom in i bilden. Vargtimen är spännande in till sista sidan och upplösningen var rätt överraskande. Men jag är högst tveksam om jag egentligen gillade den.

Med den fjärde boken läst kan jag konstatera att Geir Tangen definitivt tillhör mina favoriter bland deckarförfattare, och jag ser fram mot nästa bok. Så hoppas jag att ett svenskt förlag nappar på Vargtimen så den översätts också.

Omdöme: Spännande, välkomponerat och berörande deckare på temat ungdomars psykiska hälsa.
Betyg: 5-

Bloggat om boken har Bjørnebok, Hverdagsnett, Min bok- og maleblogg, Tine sin blogg och Bokblogger

Förlag: Gyldendal
Sidor: 382
Betyg på Goodreads: 4,00 baserat på 4 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 31 januari 2021

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.