Här är en summering av film och TV-serier som jag sett januari 2021. Några kommentarer och tankar om hur jag upplevt filmen eller serien. I titeln länkar jag till IMDB-sidan (eller annan sida om filmen inte finns på IMDB) om man vill veta mer om handlingen.

Serier:

Virgin River, säsong 2
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: Vi hade sett den första säsongen och jag ville gärna se andra också, eftersom jag tyckte om tonen i berättelsen.

Charmen med Virgin River är mycket var den utspelar sig, i en småstad, där många känner varandra, och i en vacker miljö. Det sistnämnda är inte lika framträdande i säsong 2 som 1. Jag gillar huvudkaraktären Mel mer och mer, hon är på något sätt mänskligare i den här säsongen. Däremot så gillar jag Jack allt mindre, och det beror en hel del på Martin Henderson som spelar Jack. Han verkar bara ha ett ansiktsuttryck och så fort han ska uttrycka känslor så viskar han.

Det är lite för mycket dramatik i säsong 2 och det vardagliga som är en del av charmen får stå tillbaka. Manusförfattarna hade kunnat skippa några av berättelserna, det blir nästan som en deckare bitivs.

Betyg: 6,0/10

Rosens namn
Såg med maken på SVT Play

Kommentarer: Maken hade spanat in den här filmatiseringen av Rosens namn.

Jag tyckte fantastiskt mycket om boken Rosens namn av Umberto Eco när jag läste den, men det är så länge sedan att jag inte ens vet när. Förmodligen någon gång på 80-talet när den kom på svenska. Filmen med Sean Connery från 1986 har jag också sett.

Jag vet inte om jag börjar bli för gammal men mitt bestående intryck av den här serien är att allting är fullständigt obegripligt. Det filosofiska/historiska/religiösa som gör boken till en läsupplevelse blir här krångligt och läggs som ett raster ovanpå en ganska banal spänningshistoria. Det är också bitvis förskräckligt dåligt skådespeleri, där man spelar över. John Turturro är den enda som kommer ut med hedern i behåll. Och vad är det här med att bryta på ett annat språk och att vissa mixar olika språk? Alla pratar engelska trots att det utspelar sig i Italien, så strunta i sånt! Det enda som fick mig att se vidare var att jag ville veta hur de sytt ihop själva gåtan.

Betyg: 2,0/10

Undercover
Såg på SVT Play med maken

Kommentarer: Vi ser gärna serier som har någon form av spänningsmoment, och maken hade hittat den Undercover som verkade intressant.

Premisserna för och grundhistorien i Undercover är riktigt bra, och känns unik. Det första avsnittet är lovande på många sätt. Skådespeleriet är bra, och karaktärerna är intressanta. Jag gillar hur familjen porträtteras, där vardagslivet blandas med de två vuxnas utmaningar, i synnerhet mamman som är den som gör karriär. Men när vi sett klart serien så är jag fortfarande förvirrad. Det är alldeles för många lösa trådar, och jag förstår fortfarande inte hur allt hänger ihop. Det i sig behöver inte vara negativt, men i det här fallet innebär det att jag inte ens förstår motivet för pappans agerande och varför allt görs så hemligt och komplicerat.

Betyg: 6,5/10

It’s a Sin
Såg med maken på HBO

Kommentarer: Plötsligt så tyckte jag att jag såg It’s a Sin överallt i sociala medier och tyckte det verkade som en serie i min smak.

It’s a Sin har en fin grundton i berättandet. Jag charmas omedelbart av flera av karaktärerna, och deras historier. Att det kommer att vara en sorglig berättelse står klart från början eftersom vi som lever nu har facit på ett sätt man inte hade på 80-talet. Men berättelsen genomsyras av kärlek på ett sätt som gör mig tårögd flera gånger. Jag tyckte mycket om It’s a Sin, men när man sett och älskat Torka aldrig tårar utan kärlek, så är det omöjligt att inte jämföra.

Karaktärerna är ungefär i samma ålder som jag, men lever i en helt annan värld. Som ofta när man ser en bra och intressant serie blir det en hel del googlande kring aids/hiv och diskussioner om hur vi upplevde det i Sverige när det begav sig.

Betyg: 7,5/10

Filmer:

The Gentlemen
Såg med maken och sonen på DVD

Kommentarer: När Bokföring enligt Monika ger en film högt betyg så brukar den hamna på min nyfikenhetslista. Det gjorde The Gentlemen. Jag fick den sen i julklapp av maken och den blev mitt val av lördagsfilm.

I The Gentlemen är det full fart från början till slut, och jag tycker den är rejält underhållande. Den har min uppmärksamhet hela tiden. Min absoluta favorit är Hugh Grant, det är en ovanlig roll för honom, och han gör den riktigt bra. Hans berättarröst är underbar. Berättelsen är bisarr och skruvad så hälften hade räckt, och jag får lite Tarrantinovibbar. Tyvärr tycker jag den avtar något mot slutet.

Mitt främsta problem med filmen är att jag egentligen aldrig blir intresserad av karaktären Mickey Pearson (spelad av Matthew McConaughey) och vad som händer med honom. Det är också rätt mycket våld i filmen av det brutala slaget. För min del är det så overkligt att det inte stör, men i efterhand så funderar jag på varför jag inte reagerar så starkt på våldet, medan i andra filmer så blir det alldeles för mycket.

Betyg: 6,5/10

Little
Såg på Netflix med maken och sonen

Kommentarer: Den här filmen valde maken som lördagsfilm.

Little är en remake av filmen Big (med Tom Hanks) och remakes kan ju vara både bra eller dåliga. Little charmar mig och den är mysig att titta på. Det är ingen film man överraskas av, men jag blir glad av att titta på den. Budskapet är fint, och det finns en del småroliga scener som lockar fram både ett och annat småskratt. Skådespelarna är bra, inte minst Marsai Martin som spelar den unga Jordan.

Betyg: 6,0/10

The Good Liar
Såg på Netflix med maken

Kommentarer: En filmatisering av en bok jag har läst med Helen Mirren. Klart jag ville se den.

För några år sedan läste jag Nicholas Searles Den gode lögnaren som jag tyckte var bra. Så snart jag såg att den skulle komma som film så visste jag att jag ville se den. När vi väl börjar titta så inser jag att jag minns rätt lite av boken, så vad som skiljer sig på en detaljnivå har jag inte koll på. En sak som jag saknar är tillbakablickarna som driver historien framåt i boken. Här är nästan allt i nutid.

Helen Mirren är som vanligt strålande bra i rollen som änkan Betty, och Ian McKellen (för evigt Gandalf…) är också bra. Och det är de två och deras växelverkan som bygger hela historien i The Good Liar. De lyckas med ganska små medel hålla igång berättelsen, och mitt intresse hölls uppe hela vägen, trots att jag läst boken och ändå (trots dåligt minne) visste en del om slutet.

Betyg: 7,0/10

Love & Friendship
Såg på SVT Play med maken

Kommentarer: På min födelsedag hade vi lust att avsluta kvällen med en film och maken föreslog den här.

Love & Friendship bygger på en brevroman, Lady Susan, av Jane Austen. En filmatisering av en Jane Austen bok som det här är är inget som omedelbart väcker mitt intresse, så lite skeptisk var jag innan vi började titta. Det visade sig ändå vara en smått underhållande historia, en ganska skruvad sådan. En stor eloge till många av skådespelarna som lyckas ro den hysteriska dialogen igång på ett sätt som gör att jag faktiskt tror på den. Några av karaktärerna är synnerligen osympatiska, men det gör också en del av underhållningen.

Betyg: 6,5/10

Just Mercy
Såg på DVD med maken

Kommentarer: Ännu en film som Bokföring enligt Monika hade gett högt betyg. När jag nämnde den för maken så visade det sig att han mycket väl kände till boken den baserades på. Filmen hittade hem till oss i form av en födelsedagspresent till mig i januari. Så den blev mitt val som lördagsfilm.

Just Mercy är en verklighetsbaserad berättelse, vilket givetvis bidrar till att den gör ett starkt intryck, och väcker många känslor. Skådespelarna är riktigt bra, och speciellt imponerad blir jag av Michael B Jordan som spelar advokaten som tar sig an fångar som sitter på Death Row. Karaktären finns i verkligheten och den mannen är jag förstås ännu mer imponerad av! Vilket livsverk.

Jag har läst böcker, artiklar och annat om dödsstraff och jag kommer aldrig att begripa mig på det. Det är en av sakerna som gör mig så fruktansvärt upprörd, och Just Mercy är en sådan film som gör mig ännu mer upprörd. Det finns så mycket orättvisa i det som kallas rättssystemet att jag inte vet var jag ska börja. Det handlar om fattigdom, det handlar om rasism, och det handlar om ett system som helt falerat. Att Just Mercy gör mig ännu mer upprörd gör den till en bra film.

Just Mercy är en film som jag starkt rekommenderar!

Betyg: 9,0/10

Summering: Både högt och lågt i kvalitet, men totalt sett en ganska bra månad på den här fronten.