Idag finns ingen inspiration för någon recension, så det får bli en tag. Den här hittade jag hos Monika förstås.

Välj ett ord som beskriver dig som läsare.
Engagerad.

Vilken var den allra första boken du blev förälskad i?
Det är ju svårt att minnas från när jag var riktigt liten. Den första läsupplevelsen med lycka som jag med säkerhet minns var serien om russfölet Vitnos av Marie-Louise Rudolfsson.

Inbundet eller pocket?
Jag tycker de har sina fördelar bägge två. Det är speciellt att läsa en inbunden, men en pocket är praktisk att ha med på resa. Och den tar mindre plats i hyllan.

Hur har läsningen påverkat dig som person?
Att den har påverkat mig mycket är helt självklart, men hur är svårt att sammanfatta. Jag lär mig mycket genom att läsa, får andra människors perspektiv, får uppleva saker jag inte kan i verkliga livet, och får fakta. Det gäller ju inte bara skönlitteratur, utan den faktalitteratur jag läst genom åren. Läsningen har gjort mig till en bättre människa.

Vad läser du när du behöver bli tröstad?
Det beror på sammanhanget. Jag behöver oftast något som distraherar mig när jag är ledsen och nedstämd. Det är sällan jag vet i förväg vad det kan vara. Ibland har jag blivit överraskad. Under några av de allra tuffaste dagarna i mitt liv så läste jag bl.a. Igelkottens elegans av Muriel Barbery. Det är verkligen ingen glad historia men den tog mig till en annan värld än den verkliga.

Vem gjorde dig till en läsare?
Jag själv. Men utan mina föräldrar och deras kärlek till litteraturen hade jag inte haft samma förutsättningar.

Vilken bok har förändrat din syn på världen?
Läsning kan verkligen förändra ens syn på saker och ting, om än kanske inte hela världen. Som svar väljer jag Sju dagar kvar att leva av Carina Bergfeldt. Jag var redan innan emot dödsstraff men den boken väckte på ett sakligt sätt, med statistik och fakta, starka känslor hos mig och jag lärde mig mycket som jag inte kände till innan.

Beskriv ditt drömställe för läsning.
Länge skulle jag svarat på café med en kopp latte bredvid. Eller på resa. Men just nu är det här jag befinner mig . I soffhörnet hemma. Det är ett perfekt ställe.