Allis kan inte glömma det flämtande ljudet av hur hans lungor töms på luft. Så fort hon blundar på kvällen ser hon hans kropp, inklämd under bilens rostiga underrede på verkstaden i Kiruna. Hon hör det ödesdigra ljudet från domkraften innan allt faller: Det förvridna ansiktet. Blodet som droppar när ambulanspersonalen bär ut honom.
I ett försök att komma undan det plågsamma minnet tar Allis sin tillflykt till en ensligt belägen stuga i de norrländska fjällen, där hon ser fram emot att få vara ensam och återhämta sig. Men det finns en annan stuga i trakten. Där bor Jonas, som försöker läka såren efter sitt spruckna förhållande. Och samtidigt har en man vid namn Raumo lämnat Helsingfors för att fjällvandra i Sverige.
När dessa tre livsöden stegvis vävs ihop och fjällsommaren går mot sitt slut befinner sig Allis i en långt farligare situation än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Den första frosten av Anna Kuru kom ut i september 2020. Anna Kuru är en svensk författare som debuterar med Den första frosten, den första boken i Kiruna-trilogin.

Den här boken kom överraskande med posten i oktober 2020. Norrland och psykologisk thriller lät väldigt lockande. Sen såg jag andra som läst och gillat, och då fick den förtur i läslistan.

Den första frosten är en riktigt bra och välskriven psykologisk thriller. Anna Kuru är en författare som låter läsaren själv tolka det outsagda, vilket jag uppskattar mycket. Det gör berättelsen ännu mer obehaglig och mörk, att man inte får alla detaljer utan får läsa mellan raderna. Samtidigt är berättelsen bitvis rätt brutal. Den första frosten är inte mer än ca 250 sidor lång, men ändå så hinner det hända en hel del. Stämningen byggs upp på ett snyggt sätt genom att berättandet växlar perspektiv mellan Allis, Jonas och Raumo. De korta kapitlen bidrar också till spänningen i berättelsen. Jag anar vad som hänt rätt tidigt på flera sätt, men det gör inte så mycket, eftersom upplösningen inte är det viktiga här.

Karaktärerna i Den första frosten är märkliga på sitt sätt alla tre, och ger mig obehagskänslor. De kortfattade beskrivningarna gör att man får en känsla av att man inte vet allt om personerna och undrar vad de döljer. Männen i Den första frosten verkar alla bara tro att de är oemotståndliga och att en kvinna alltid är ute efter att ligga med en man. Jag längtar till slut att läsa om en normal man!

En deckare som utspelar sig i Norrland, i den karga fjällvärlden lockade mig att läsa Den första frosten, och jag gillar verkligen miljön. För mig blir det levande med fjällnaturen, och jag tas tillbaka i minnet till vandringar i liknande natur. Det är så att jag får lust att bo så ensligt trots den obehagliga stämningen i boken. Det är vackert, samtidigt som det är hårt.

Den andra delen i den här trilogin, Norrskensnatten, kommer i mars och den vill jag definitivt läsa.

Omdöme: Kargt, ensligt och obehagligt om drivkrafter och hemligheter.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Bokföring enligt Monika, och dagarna går, Bokraden och hyllan

Förlag: Modernista
Sidor: 245
Betyg på Goodreads: 3,27 baserat på 41 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 25 november 2020