På årets andra dag får ni en egen utformad bloggsummering av förra året.

2020 är väl i mångt och mycket det märkligaste året som vi upplevt, när inget blev som man trodde för ett år sedan. Men nu är det bloggen och mest läsandet som är i fokus för det här inlägget, och det har varit en av tryggheterna i livet.  En summering av bloggandet och läsandet har jag gjort nästan alla år tidigare som bloggen funnits och ni kan hitta de summeringarna här för 2019201820172016201520142013 och 2012. I det här inlägget blir det mina helt personliga kategorier, några favoriter i repris, några helt nya.

I år har jag kontinuerligt fört statistik i Excel vilket underlättar summeringar (ja, jag vet, det är nördigt…)

Läsande

Antal lästa böcker: 116
Mitt mål för året var 85 böcker så jag är mer än nöjd. Förra året läste jag 109 böcker. Jag är verkligen glad och nöjd över att jag orkat och hunnit läsa så mycket i år. Läsning har varit både en verklighetsflykt och ett sätt att göra något normalt (för mig).

Antal sidor lästa: 38 113 sidor
Förra året var det 37 294 och året innan dess 29 761 sidor. Med tanke på hur 2020 varit så hade jag trott på en ännu större skillnad.

Månader med flest/minst lästa sidor:
Flest: Juli 4910 sidor
Minst: Augusti 2441 sidor
Mönstret i år är annorlunda än tidigare år på vissa sätt. Februari ”brukar” vara månaden med minst antal sidor, och förra året var det drygt 1800 sidor, nu var det augusti. Under våren slog jag rekord nästan varje månad, men under hösten läste jag färre sidor än vanligt per månad. Men juli har som vanligt rekordet, uppenbarligen spelade det ingen större roll för läslusten och lästiden om vi var hemma (som 2020) eller på resa.
Så här ser det ut per månad: 3896, 3288, 2536, 3088, 3290, 3004, 4910, 2441, 2691, 2961, 3427 och 2799

Kvinnliga/manliga författare:
79/23 Klar dominans av kvinnliga författare i år igen. Som varje år.

Årets bästa bok: Monica Magnus 1966 av Ulrika Ewerman. Recension hittar ni här.

Årets nya favoritförfattare: Jennifer Clement fanns med i min Boktolva, och med två böcker som fick betyget 5- får hon räknas som en ny favorit.

Årets debut: I år har jag inte läst så många debuter, även om jag läst många för mig nya författare. Årets bästa bok Monica Magnus 1966 är också en debut, så den får även den här utmärkelsen.

Årets mest lästa författare: Jag har läst fyra böcker i Bridgertonserien och med det kniper Julia Quinn den här utmärkelsen.

Årets bekräftelse: Det verkar inte spela någon roll vad Mattias Edvardsson skriver. Det blir alltid bra. Väldigt bra!

Årets avslut: Sen for jag hem av Karin Smirnoff avslutade den helt fantastiska janakippotrilogin.

Årets ”leva kvar”: Natten av Elie Wiesel är en ögonvittnesskildring från ett koncentrationsläger. En bok som alla borde läsa, men som man önskar aldrig hade behövts skrivas.

Årets obehagligaste: I år ger jag utmärkelsen till Svärmodern av Moa Herngren. Fruktansvärt bra beskrivning som gav ett krypande obehag genom hela boken.

Årets återseende: Jag har återupptagit bekantskapen med Three Pines och hunnit med tre böcker i serien av Louise Penny.

Årets upptäckt:  Att jag behöver läsa böcker med garanterat lyckliga slut som avkoppling.

Årets nya deckarserie: Tove Alsterdals Rotvälta är den första i en serie som utspelar sig i Ådalen. Jag tyckte mycket om den första delen och kommer med all säkerhet att fortsätta läsa serien.

Årets nya deckarförfattare: Susanne Fellbrink debuterade 2020 som författare, och med sin cosy-crime-serie som utspelar sig i Sundsvall, där jag bor, kniper hon den här platsen. Två böcker under 2020, och en tredje del nu i januari.

Årets svenska deckardebut: Oskuld och Oleander av Kerstin Bergman. När vår svenska deckarexpert ger sig på att själv skriva deckare så blir det en intressant debut med en helt egen ton.

Årets romanceförfattare: Emma V Leech. I år har jag läst tre böcker av henne, och varje gång så har det varit precis vad jag behövt.

Årets nya feelgoodförfattare: I somras läste jag Juni, juli, halva augusti av Marie-Louise Marc som utspelar sig i Jämtland. Henne vill jag läsa mer av!

Årets genre: Det får bli romance igen. Inte för att jag läst flest böcker i den genren, utan för att det varit den bästa verklighetsflykten.

Årets besvikelse: Hela härligheten av Margaret Mazzantini

Årets event: Ja, 2020 blev ju magert på det här viset, men Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall genomfördes i en hybridform och jag var med och intervjuade författarna. På Youtube kan man hitta alla intervjuer här.

Årets författarmöte: Det var bara på Svenska Deckarfestivalen jag mötte några författare, även om jag varit med på helt digitala event. Att få vara moderator tillsammans med författarna Kerstin Bergman och Tove Alsterdal var helt igenom en positiv upplevelse!

Årets intervju: Intervjun med Mattias Edvardsson under Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall. Han var med på länk från Teneriffa men det fungerade utmärkt, och som vanligt var det en trevlig och intressant intervju.

TV och film

Antal sedda filmer: 45 som jag inte sett tidigare plus 6 som jag sett tidigare
Det ligger ungefär som tidigare år, utom 2018 när jag hade en dipp.

Antal avslutade säsonger av TV-serier: 41
Här har jag nästan dubblerat antal serier som jag sett. När man är hemma så mycket som 2020 har det här fått ersätta en del andra event. Förra året hade jag 23.

Årets bästa film: The Hate U Give. En av de här fallen när både boken och filmen var riktigt bra. Trots skillnader.

Årets bästa TV-serie: Kärlek och anarki. En svensk serie gjord med humor och värme. Sådant faller jag alltid för.

Årets filmatisering av bok: Min pappa Marianne. Jag tyckte oerhört mycket om boken Min pappa Ann-Christine och var lätt skeptisk. Men Rolf Lassgård gör en helt briljant insats.

Årets hype: Familjen Bridgerton. Tyvärr så blev jag besviken. Men mest för att jag gillar karaktärerna i böckerna.

Årets insikt: Att jag borde se mer film från andra kontinenter än Europa och Nordamerika.

Årets överraskning: Le Mans 66. En film om bilsport, kan det vara något? Ja, definitivt!

Årets norska: Hjem til jul. Igen. Märkligt nog såg vi inte alls lika många norska i år som vi brukar.

Musik

En genre som inte i sig heller handlar om ”läsning”. Då och då skriver jag om musik på bloggen. Lyssnar gör jag varje dag! Enligt Spotifys årssummering så hade jag redan i början av december lyssnat 45 277 minuter på Spotify.

Årets låt: God Whispered My Name av Keith Urban.

Årets musikevent: Just musikevent är det som jag och maken tankar energi av. I år har det inte blivit mycket sådant såklart. Vi hann med en konsert – HEAT i slutet av februari i Stockholm.

Årets genre: Contemporary Country

Årets nya favorit: Ashley McBryde, en countrysångerska jag vill lyssna mer på

Årets artist: Keith Urban. Han skulle ha spelat i Stockholm i maj. Snacka om att jag blev besviken att det inte blev så. Därför har jag lyssnat på hans låtar om och om igen.

Årets upptäckt: Streamade Corona-event, i synnerhet körer.

Avslutande reflektioner.

Årets bloggsummering: 376 inlägg. WordPress säger 131 061 visningar och 75 660 besökare. 381 följare och 2 011 kommentarer.
Mitt mest lästa inlägg under 2020 var ett gammalt inlägg om tio norska författare som jag rekommenderar. Det är samma varje år, så jag undrar hur man får till den där statistiken…

Att läsa är helt fantastiskt och med bloggandet så öppnas helt nya litterära världar och jag får chans att kommunicera med andra som är intresserade av läsning, och få äran att ge förslag/inspiration till andra. God fortsättning till er alla!