Oavsett hur mycket jag än läser så samlas det böcker som inte blir lästa. Och de blir hyllvärmare. Under årens lopp har jag provat olika sätt att inspirera mig själv att läsa hyllvärmare. Det har gått sådär. Så 2020 så provade jag en ny variant.

På torsdagar brukar jag vara med i Hett i hyllan som Monika (på Bokföring enligt Monika) håller i. Det har visat sig vara ett bra sätt för att jag ska påminnas om vilka olästa böcker jag har stående i hyllan. I början av 2020 hade jag 176 inlägg i serien. I utmaningen 2020 så har målet varit att läsa minst 5 av de ännu olästa, och ytterligare 5 skulle jag göra mig av med eller läsa. 10 stycken skulle alltså strykas från listan.

Den kompletta listan jag utgick i från hittar ni här. I det här inlägget summerar jag hur det gick.

Faktum är att (om än med nöd och näppe) så lyckades jag med utmaningen! Det blev så att jag läste 11 av böckerna, men gjorde mig inte av med någon. Eller ja, en gav jag faktiskt upp efter flera försök. Så 10 hela böcker.

I kronologisk ordning som jag läste dem:

Den största besvikelsen var förstås Hela härligheten som jag sett fram mot att läsa, men trots flera försök så gav jag upp efter ungefär halva boken. Jag har inte fått några nya favoritförfattare, men fått bekräftat att Christoffer Carlsson är en favorit.

Jag har också insett att jag gillar serien av Louise Penny. Där läser jag efter årstider, och tyvärr så insåg jag att efter de här tre som blev lästa i utmaningen fanns ett glapp på två böcker. De fick jag i julklapp nu 2020 och ska läsa, men det betar ju inte av hyllvärmare 2021. Tvärtom…

Samma med Eva Dolan, där jag var ”tvungen” att skaffa nästa i serien. Nadia Hashimis bok gillade jag verkligen, och det finns väl en risk att jag kommer att önska mig fler av henne så småningom.

Som utmaningen har det här fungerat, även om det inte är en strålande succé. Några av författarnamnen har jag kombinerat med Boktolvan, och det har ökat chansen att de ska bli lästa. Av alla hyllvärmarutmaningar jag provat är det här den bästa. Det finns en stor sannolikhet att den kommer igen 2021.