Handling från förlagets hemsidaMartha Storm ångrar att hon aldrig skaffade familj. Hon är drygt 40 och saknar kraft att ta tag i sitt liv. Hon älskar att läsa och skriva, men vikariatet på biblioteket är osäkert. En dag får hon en mystisk bok med posten. Den innehåller en hälsning från hennes mormor. Men mormor Zelda har varit död sedan länge … Martha bestämmer sig för att ta reda på sanningen, och när hon börjar nysta i det förflutna upptäcker hon familjehemligheter som kommer att förändra hennes liv.

Boken: I hjärtats bibliotek av Phaedra Patrick kom ut på svenska 8 juli 2020.

Varför jag läste den: Jag gick med i bokcirkeln Feelgoodkollektivet på Facebook och det här var september månads bok.

Vad jag tyckte om den:  Min förväntan på I hjärtats bibliotek var att det skulle vara feelgood, men jag fick aldrig den rätta feelgoodkänslan. I bra feelgood finns både varma känslor och en svärta som kontrast. Inte heller svärtan gick hem hos mig, den var underlig och väckte mer irritation hos mig än någon annan känsla. Det gjorde att jag blev besviken på I hjärtats bibliotek.

Mycket i I hjärtats bibliotek handlade om val som Martas föräldrar och henne mormor gjort tidigare i Martas liv, och konsekvenserna för Marta och hennes syster. Jag fick känslan av att man som läsare skulle tycka att Marta gjort fel val, men i mitt tycke hade hon aldrig någon riktig chans att göra andra val. Det var mormor Zelda som svek, liksom föräldrarna, och döttrarna hade egentligen få chanser att bli andra människor. Dessutom så är det ändå hopplöst att ångra sina val, man kan aldrig göra dem ogjorda.

Vad gäller slutet kunde jag inte riktigt avgöra om det var lyckligt eller inte. Var Martha lyckligare? När jag läser feelgood vill jag gärna känna lyckan utifrån de förutsättningar som finns.

Trots detta så har I hjärtats bibliotek sina kvaliteter, som några av de varmhjärtade karaktärerna. Och att en del av berättelsen handlar om böcker och bibliotek. Det gillar jag.

Bokföring enligt Monika har skrivit om boken här.

Betyg: 3

Mer info:
Förlag: Forum
Sidor: 314
Betyg på Goodreads: 3,71 baserat på 17 064 betyg
Hur jag fick tag på den: Book Beat
Utläst: 26 september 2020