Handling från Goodreads: Imagine a year without Christmas. No crowded malls, no corny office parties, no fruitcakes, no unwanted presents. That’s just what Luther and Nora Krank have in mind when they decide that, just this once, they’ll skip the holiday altogether. Theirs will be the only house on Hemlock Street without a rooftop Frosty, they won’t be hosting their annual Christmas Eve bash, they aren’t even going to have a tree. They won’t need one, because come December 25 they’re setting sail on a Caribbean cruise. But as this weary couple is about to discover, skipping Christmas brings enormous consequences—and isn’t half as easy as they’d imagined.

Boken: Skipping Christmas av John Grisham kom ut 2001. På svenska kom den ut 2002 under titeln Julfritt.

Varför jag läste den: Det här är en hyllvärmare sen 2016 som jag förra året satte upp på listan att läsa i år nära jul.

Vad jag tyckte om den: Skipping Christmas är en betraktelse som passar utmärkt att läsa i juletid, just när julpyntet, adventsstakar, stjärnor och ljusslingor kommit upp och när det (normala år) börjar bli hysteriskt i affärer. Den är en betraktelse över julhysteri American Style. Det är inga problem för mig att föreställa mig hur det går till på gatan där Kranks bor. När jag bodde i USA brukade vi åka ut till villaområden bara för att gapa över den överdådiga ljusprakten i vissa kvarter. Det är 25 år sedan, och jag tycker det mer och mer kommit till Sverige också. Det är en hel del märkliga skapelser i trädgårdarna och mer och mer ljus.

Den allmänna julhysterin är bra beskriven, och jag känner sympati med Luther och Nora som vill komma bort från alla måsten. Något som visar sig svårare än de tänkt. Det är egentligen ingen av karaktärerna som jag gillar i den här boken, de visar alla sina värsta sidor. Skipping Christmas handlar en hel del om grupptryck och det är ingen vacker bild Grisham tecknar. Slutet känns ganska givet, men jag är inte så förtjust i det, det känns lite hafsigt ihopslängt och jag förstår inte vad budskapet är. Men det jag allra minst förstår är varför inte föräldrarna talar om för Blair att de tänker åka på en kryssning, vilket är ett helt rimligt beslut. Men då hade det väl inte blivit någon bok.

Skipping Christmas når inte den nivå som John Grisham kan ha när han är som bäst, men är en passande lättläst bok i jultider, som kan få läsaren att reflektera kring alla julmåsten. Själv blir jag sugen på att filmatiseringen av boken som har Tim Allen och Jamie Lee Curtis i huvudrollerna, men den verkar inte enkel att få tag på.

Bokföring enligt Monika har skrivit om boken här.

Betyg: 3+

Mer info:
Förlag; Dell, Random House
Sidor: 227
Betyg på Goodreads: 3,50 baserat på 58 031 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 13 december 2020