Juni, juli, halva augusti av Marie-Louise Marc

Minirecension

Handling från förlagets hemsida: 42-åriga Hanna trivs med livet i Stockholm, men när hennes mormor skadar sig och behöver hjälp tvingas hon upp till den lilla byn Storsjöhöjden i Jämtland. Byn där hon tillbringade sin barndoms somrar är sig lik: samma ljuvliga ängar, samma vackra vyer mot fjällen … och samma Mattias.
För tjugofem år sedan hade Hanna och Mattias en himlastormande romans här. Idag är han getbonde med eget mejeri, och lever ensam med dottern Felicia. Det dröjer inte länge innan känslorna åter väcks till liv mellan Mattias och Hanna, och Hanna blir dessutom förtjust i 9-åriga Felicia. Ändå bestämmer de sig vuxet för att hålla det på en sommarromans-nivå. Juni, juli, halva augusti.
Men Hanna bär på en hemlighet. Ett sår som aldrig läkt. Och plötsligt sker en olycka som vänder upp och ner på hela sommaren. Var hör Hanna egentligen hemma?

Boken: Juni, juli, halva augusti av Marie-Louise Marc kom ut i maj 2020.

Varför jag läste den: Den dök upp i mitt flöde och när jag kände för en feelgood så valde jag den här. Miljön – Jämtland – var en avgörande faktor.

Vad jag tyckte om den: Juni, juli, halva augusti var en överraskning, en fin feelgoodkaramell som passade mig. Jag blev både glad och berörd av att läsa den. Bra feelgood ska innehålla ett stänk eller två av svärta för att bryta av, och det gör Juni, juli, halva augusti. Samtidigt finns det värme och glädje i berättandet.

Karaktärerna är väl beskrivna, även om man (som vanligt?) kan undra varför inte folk pratar med varandra utan tror en massa. Men så är det väl ibland också i verkliga livet. Jag är speciellt förtjust i relationen mellan Hanna och Mattias dotter Felicia som jag tycker tecknas fint.

Jag är extra förtjust i miljön, både den fiktiva orten Storsjöhöjden (som är baserad på Raftsjöhöjden) och de turer som Hanna ger sig ut på till välkända ställen i Jämtland. Det är något speciellt när man snabbt får en känsla för en miljö genom att man vistas på platsen eller i närheten. Det är motsatsen till glesbygdsnoir, mer glesbygdsromantik. Men ändå rätt realistiskt om bondelivet.

Det här är riktigt bra feelgood. Läses med fördel på sommaren. Eller när man vill längta till sommaren.

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag; Printz förlag
Sidor: 351
Betyg på Goodreads:
Hur jag fick tag på den: Book Beat
Utläst: 7 augusti 2020

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.