Idag har Svenska Deckarakademin tillkännagett årets pristagare. Den här gången såg jag live på facebook! De nominerade kan ni se här på deras hemsida. Så här skriver de på sin hemsida (länk till hela inlägget)

Att det skulle bli en kvinna som vann Svenska Deckarakademins pris till ”Årets bästa svenska kriminalroman” stod det klart redan i oktober. Men att det skulle bli Tove Alsterdal med Rotvälta blev inte beslutat förrän nu i helgen när Deckarakademin höll sitt höstmöte. Akademin ansåg att Rotvälta är ”En polisroman med originellt genomfört återvändartema och Ådalen som fond”. Tove Alsterdal har fått priset tidigare: 2014 för Låt mig ta din hand.

Med motiveringen ”En sorgesång över ett förlorat Sydafrika. Vass samhällskritik och spänning på internationell nivå” gick priset till Deon Meyers Villebråd som ”Bästa till svenska översatta kriminalroman”. Villebråd har originaltiteln Prooi och har översatts av Mia Gahne. Även Meyer har fått ”Den gyllene kofoten” tidigare: 2010 för Devils Peak.  

Debutpriset, där Svenska Deckarakademin för första gången nominerade fem tävlande, togs hem av Maria Grund med Dödssynden. Motiveringen: ”En brutal och traumafylld intrig i ökänd miljö”.

Spårhunden, priset för 2020 års bästa barn- och ungdomsdeckare, går till Kalle Holmqvist: Det går en mördare lös – en historia från 1721.”Ett originellt och spännande äventyr, berättat med god pedagogik och historisk relief”, menade Deckarakademin.

Så roligt att Rotvälta vann det priset! Jag träffade Tove Alsterdal på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall, köpte hennes bok och läste den förra veckan. Gillade den verkligen, men har inte hunnit skriva något om den!

Av debutanterna hade jag hoppats på Peter Mohlins och Peter Nyströms debut. Men eftersom Maria Grunds bok står oläst i hyllan så får den förstås prioritet nu, ska bli spännande att läsa.

Av de översatta höll jag tummarna för Cara Hunters bok, och i barnboksklassen hade jag förstås ingen aning 😉

Grattis till alla vinnarna och de nominerade!