Minirecension

Handling från förlagets hemsida:
En seriemördare bränner människor levande vid de förhistoriska stencirklarna i Storbritanniens Lake District. Han lämnar inga ledtrådar efter sig, och polisen är hjälplös. 
När hans namn hittas inristat i de förbrända resterna av det tredje offret tas den avstängde kommissarie Washington Poe tillbaka i tjänsten och kastas in i en utredning som han inte vill ha något med att göra. Han paras motvilligt ihop med den lysande men socialt tafatta civila utredaren Tilly Bradshaw och det omaka paret upptäcker ett spår som enbart var menat för Poe. 
I takt med att antalet offer ökar börjar Washington Poe inse att mycket mer står på spel för honom personligen i fallet än vad han kunnat föreställa sig… 

Boken: Brännaren av M W Craven kom ut på svenska april 2020.

Varför jag läste den: Den kom som en överraskning från förlaget i maj. Andra bloggare som brukar ha samma smak som jag var positiva, så jag prioriterade den som sommardeckare.

Vad jag tyckte om den: Brännaren är en spännande och välskriven deckare. Den är inte andlöst spännande, men väl uppbyggd och lättläst vilket gör att jag mer eller mindre sträckläste den. Jag gillade karaktärerna, i synnerhet Tilly (som delvis får mig att tänka på Saga i Bron) och humorn i jargongen, den torra härliga. Polisarbetet är väl beskrivet vilket jag uppskattar.

Den har sina nackdelar, som det som är så vanligt i deckare, att brotten kommer nära de utredande poliserna. Här är huvudkaraktären Washington Poe direkt anknuten till brottet. Det kommer ju inte som någon överraskning för läsaren eftersom historien utgår från att hans namn är inristat på ett av offren och det är så han dras in. Slutet är jag inte så förtjust i – men varför tänker jag inte avslöja här.

Jag gillar miljön och det brittiska. Lake District har ett speciellt ställe i mitt hjärta eftersom det var stället som min man (då pojkvän) och jag hade vår första riktiga semester tillsammans. Några stencirklar minns jag inte att vi såg dock.

Andra delen i serien, Svart sommar, verkar komma i maj 2021 på svenska. Den kommer jag att läsa.

Betyg: 4

Mer info:

Bloggat om den har exempelvis Bokföring enligt Monika och Johannas deckarhörna.
Förlag: Modernista
Sidor: 366
Betyg på Goodreads: 4,37 baserat på 4 188 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 1 augusti 2020