En tidig aprilmorgon sprids en film på Youtube. Den visar en ung man med en sprängladdning fastsatt om kroppen. Polisen förstår att ett fruktansvärt öde väntar honom. De lyckas identifiera platsen i Norrköping men hinner inte fram förrän bomben exploderar. Det är den fjärde medlemmen i det kriminella nätverket Komados som har mördats på kort tid. Men rör det sig om samma gärningsperson?
Kriminalinspektör Mia Bolander får hjälp av den nye utredaren Patrik Wiking att lösa fallen. Problemet är att ingen vill prata med dem. Ingen har hört något. Ingen har sett något.
När Jana Berzelius dras in i utredningen inser hon att fallet har en direkt koppling till henne själv. Som åklagare är det hennes uppgift att ta reda på sanningen. Nu får hon oväntad hjälp att dölja den.
Nio liv av Emelie Schepp kom ut 5 november 2020.Emelie Schepp är en svensk författare och föreläsare som tidigare arbetat som projektledare inom reklambranschen. Hon debuterade 2013 med Märkta för livet, den första i serien om Jana Berzelius. Genom den utgivningen rankas hon som Sveriges främsta egenutgivare. Böckerna är sålda till ett 30-tal länder och har tillsammans sålt i över 1,5 miljoner exemplar. Hon har utsetts till Årets Deckarförfattare 2016, 2017 och 2018. Nio liv är den sjätte delen i serien om Jana Berzelius och hennes kollegor.
Nio liv är en välskriven spänningsroman med bra tempo. I handlingen fortsätter den i stort sett direkt efter när Broder Jakob tar slut. Fokus i Nio liv ligger mycket på gängkriminalitet, ett minst sagt aktuellt ämne, och det känns som att Emelie Schepp som vanligt gjort ordentlig research. Vi möter här en ”annan sida” av Norrköping än vad som i alla fall jag brukar förknippa med den staden.
Jag tyckte Broder Jakob var den bästa boken i serien så långt, men av någon anledning kan jag inte uppbåda det rätta intresset för fortsättningen på berättelsen i Nio liv. Det går inte riktigt att sätta fingret på vad det är, för Nio liv har både det språkliga flytet och spänningen. Men jag fastnar ändå aldrig i berättelsen, den fångar mig inte och det innebär att livet utanför läsningen tar över i tankarna och läsningen gick trögt. Möjligen var jag helt enkelt för trött under de dagarna som jag läste den.
Eftersom jag har följt den här serien från början så funderade jag en hel del på utvecklingen av karaktärerna hittills. I Nio liv så har det skett saker med Mia och Henrik som gör att de för mig ”byter plats” i hur jag reagerar på dem. För första gången irriterar jag mig inte på Mia, utan ser hennes passion för yrket. Det får mig också att tänka på hur annorlunda Jana är mot i första boken. Samtidigt som att hon ändå är samma person. Trots att karaktärerna verkligen har utvecklats så börjar jag tröttna på dem, i synnerhet på Jana och hennes relationer. Det som gav tempo och kändes unikt i början av serien, känns mer som upprepningar.
En sak som jag tycker är skickligt och snyggt med den här serien är titlarna. Det är först när man läst klart boken så man inser att titeln, som i det här fallet Nio liv, har flera betydelser. Det är en sådan sak som jag kan uppskatta som läsare, och jag är nyfiken på hur processen dit går till. Jag var en av de som intervjuade Emelie Schepp på Svenska Deckarfestivalen (som ni kan se här), men hann inte ställa den frågan.
Emelie Schepp är en skicklig författare som vet hur man skapar driv och det vore riktigt spännande om det kom en ny serie eller kanske en stand-alone. Men även en ny bok i den här serien kommer jag att läsa.
Omdöme: Välskriven och dramatisk deckare med fokus på gängkriminalitet
Betyg: 3+
Bloggat om boken har och dagarna går, Bokprataren och Tankar från en samlares hjärna
Förlag: Harper Collins
Sidor: 361
Betyg på Goodreads: 3,49 baserat på 45 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 10 november 2020
[…] Schepp, Nio liv, 361 sidor, Betyg […]
GillaGilla
[…] som bloggat om boken: Lottens Bokblogg | Olivias Deckarhylla | Bokraden | Och dagarna går… | […]
GillaGilla
[…] jag läste den sjätte delen i serien, Nio liv, så kände jag att det kanske var dags att avrunda den här serien. Jag var helt enkelt less på […]
GillaGilla