Kameleonten av Jonas Moström

Advokaten Sophie Ceder blir strypt till döds under en massage på Sturebadet i Stockholm. Allt tyder allt på det är seriemördaren Kameleonten som slagit till igen efter sju års uppehåll. Förklädd till allt från präst, lokalvårdare till receptionist och läkare stryper mannen med de tusen ansiktena sina offer och lämnar efter sig en tärning som souvenir.
Nathalie Svensson, Johan Axberg och de andra medlemmarna i Nationella gärningsmannaprofilgruppen blir inkallade. I jakten på landets mest utstuderade seriemördare tvingas de in i ett rollspel där både deras privata som yrkesmässiga identiteter hotas.
Samtidigt som profileringsgruppen sätter allt på spel för att gripa Kameleonten är relationen mellan Nathalie och Johan frostig. Johan har bestämt sig för att stanna hos familjen i Sundsvall, men nu berättar han något som än en gång vänder upp och ner på deras relation.

Kameleonten av Jonas Moström kom ut 7 oktober 2020. Jonas Moström är en svensk författare och läkare som debuterade 2004 med Dödens pendel, den första i hans deckarserie med kriminalkommisarie Johan Axberg och läkare Erik Jensen som utspelar sig i Sundsvall med omnejd. Himlen är alltid högre, som var den första i en serie om psyktatriker Nathalie Svensson, som utspelar sig i Uppsala/Stockholm, kom 2014. Därefter har de två serierna sammansmält till en serie. Kameleonten, som är Jonas Moströms sextonde bok, är den sjunde boken om Nathalie Svensson, Johan Axberg och deras kollegor.

Jag har läst alla Jonas Moströms böcker, och när det kommer en ny kommer den upp på önskelistan. För att gynna vår lokala bokhandel så köpte jag den där, och började läsa den rätt omgående.

Kameleonten är en lättläst deckare med bra tempo. Jag uppskattar Jonas Moströms deckare främst för att de är lättläst underhållning, det moderna ramverket och miljöerna. Kameleonten utspelar sig omväxlande i Uppsala och i Stockholm, i miljöer som jag känner väl igen och gillar beskrivningarna av. Den inledande scenen på Sturebadet tycker jag är en bra inledning på en deckare, där han väl utnyttjar kontrasterna mellan den lugnande spamiljön och det brutala mordet.

Drivet i Kameleonten är riktigt bra vad gäller mysteriet. Det finns en gäckande underton i att ha en seriemördare som kan byta skepnad som passar väl för en deckare. Det kan tyckas orealistiskt att man kan byta skepnad, men i grunden tycker jag det handlar om att människor registrerar olika saker och de flesta av oss skulle vara urusla vittnen då vi sällan kan beskriva en människa efteråt. Det finns ledtrådar på vägen, men personligen så kunde jag inte lista ut vem som var Kameleonten.

Persongalleriet är det samma som tidigare i den här serien, med fokus på den polisgrupp som leds av Ingemar Granström. Man får reda på mer bakåt i tiden, och får mer förståelse för i synnerhet Granström. Polisteamet vävs in på ett bra sätt i historien i Kameleonten. Jag kan uppskatta att de är vanliga människor att relatera till, och det finns något tryggt i att återvända till dem. Men jag är verkligen less på Nathalie och Johan, deras relation, deras familjer, och allt runtomkring!

På Svenska Deckarfestivalen i torsdags sa Jonas Moström att nästa deckare kommer att utspela sig i Sundsvall, och bl.a. nämnde han min arbetsplats som en del i intrigen. Så självklart ska jag läsa den.

Omdöme: Lättläst deckare med bra driv.
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Monica, Bokprataren och Tankar från en samlares hjärna

Förlag: Norstedts förlag
Sidor: 411
Betyg på Goodreads: 3,78 baserat på 51 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyinköpt
Utläst: 6 november 2020

3 kommentarer

  1. Den här står på min inköpslista. Jag tycker att det är extra roligt att läsa böckerna där miljön oftast är Uppsala, där jag bor. Hisnande biljakter på smala gator etc.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.