Söndag på bloggen innebär att jag deltar i En smakebit på søndag. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna, och varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten.

Schemat för helgen är enkelt. Sova och läsa. Jag hoppas få bort en del av den förlamande tröttheten på det viset. Igår lyckades jag efter 10 timmars sömn läsa en del, och började på en ny bok. Temat för början av november blir att jag ska läsa böcker av en del författare som kommer på Svenska Deckarfestivalen 11-14 november. I år kör man en digital hybridvariant och en hel del går att följa på nätet. Kika på Svenska Deckarfestivalens hemsida. Som det ser ut nu så kommer jag att vara med och intervjua på några pass.

Boken som jag nu tänkte läsa är den boken som fick priset Årets deckardebut på Crime Time Awards, och en av de som är nominerade av Svenska Deckarakademin till Årets bästa svenska debut. Det sista livet av Peter Mohlin och Peter Nyström. Smakbiten är det första stycket i boken.

Han låg i sängen och tittade upp i det vita taket. Missfärgningen i gipsplattan blev gradvis skarpare i konturen. Fläcken såg ut som ett spöke eller kanske en ballong. Något ett barn hade kunnat rita.
John förstod att han vistades i gränslandet mellan vakenhet och sömn, men hur länge han vacklat mellan de båda världarna hade han ingen aning om. Han prövade att vrida på huvudet för att se var han befann sig. Sekunden senare kom smärtvågen.