Minirecension

Handling från Goodreads:
On an ordinary Saturday morning in 1996, the residents of Nightingale Point wake up to their normal lives and worries.
Mary has a secret life that no one knows about, not even Malachi and Tristan, the brothers she vowed to look after.
Malachi had to grow up too quickly. Between looking after Tristan and nursing a broken heart, he feels older than his twenty-one years.
Tristan wishes Malachi would stop pining for Pamela. No wonder he’s falling in with the wrong crowd, without Malachi to keep him straight.
Elvis is trying hard to remember to the instructions his care worker gave him, but sometimes he gets confused and forgets things.
Pamela wants to run back to Malachi but her overprotective father has locked her in and there’s no way out.
It’s a day like any other, until something extraordinary happens. When the sun sets, Nightingale Point is irrevocably changed and somehow, through the darkness, the residents must find a way back to lightness, and back to each other.

Boken: Nightingale Point av Luan Goldie kom ut juli 2019.

Varför jag läste den: Jag såg den här hos en annan bokbloggare (bokcillen) på Instagram och skrev upp den. Den var också ”Longlisted for the Women’s Prize of Fiction”. Spontanköpte den vid ett besök i English Bookshop och läste ganska snart efter det.

Vad jag tyckte om den: Det som jag tyckte allra mest om var tonen och anslaget i berättelsen. Historien överraskade mig och den var annorlunda än jag förväntat mig. På ett bra sätt. Man vet att något dramatiskt ska hända, men inte vad. Jag tilltalades av att det egentligen inte handlade så mycket som själva katastrofen som inträffar, utan mer hur karaktärerna formas och utvecklas av det som har hänt. Jag funderade mycket under läsningen på just hur små och stora händelser kan förändra våra livsöden, och kan förstärka vissa drag hos oss, som kanske annars inte hade varit så framträdande. Karaktärerna i Nightingale Point är inte desamma i början som i slutet av boken. Innan katastrofen ser det ut att bli helt andra liv för dem, och balansen ändras.

Nightingale Point var lättläst och välskriven, och trots många jobbiga stycken som jag blev ledsen av upplevde jag boken som behaglig. Jag tyckte om att läsa den, men det var inte en berättelse som uppslukade mig. Styrkan var framförallt de intressanta karaktärerna.

Jag har ända sedan jag såg filmen Short Stories (som jag tyckte fantastiskt mycket om) varit svag för sådana berättelser där olika karaktärer slumpmässigt berör varandra. Det är inte riktigt samma sak i Nightingale Point, men jag får samma känsla.

Betyg: 4

Mer info:

Förlag: HQ
Sidor: 373
Betyg på Goodreads: 3,98 baserat på 1 590 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyinköpt på English Bookshop
Utläst: 14 augusti 2020