Medieprofilen Frida Boisen har aldrig sagt ett ord om den hemlighet som genomsyrat så många år av hennes liv med skuldkänslor. I romanform berättar hon nu sin historia. Det är mors dag och Frida har glömt att skicka blommor till sin mamma Rosita. När hon även missar moderns telefonsamtal har hon ingen aning om att katastrofen är ett faktum. Dagen efter kommer beskedet att Rosita har hittats död. Men det är när Frida upptäcker hennes sista hälsning som världen fullkomligt rämnar. Berätta aldrig det här är en gripande självbiografisk roman om en skavande mor-dotter-relation som utmynnar i en tragedi. På ett lika litterärt som lättillgängligt språk navigerar författaren genom då- och nutid, och kombinerar bottenlöst mörker med rak humor och oförställd öppenhet i sin strävan att bryta rådande tabun.

Berättta aldrig det här av Frida Boisen hade recensionsdatum 21 september 2020. Frida Boisen är en svensk journalist, talare och författare som har jobbat som chefredaktör och ansvarig utgivare för flertalet tidningar och tidskrifter. Hon har fått utmärkelser som Årets digitala influencer, Årets kvinnliga företagare, Årets digitala ledare och Årets digitala superprofil. Tidigare har hon gett ut böckerna Digital succé och Digital passion. Berätta aldrig det här är hennes skönlitterära debut.

Jag har ingen direkt relation till författaren, mer än att jag känner igen hennes namn från media. Ingen jag följt eller läst något specifikt av. Men när jag fick ett mejl från förlaget så väckte det mitt intresse och jag fick ett recensionsexemplar.

Berätta aldrig det här är en skakande berättelse som berör. I fokus är Frida Boisens relation till sin mamma under årens lopp, med utgångspunkt från mammans självmord. Det är en historia som kryper in under skinnet och Frida Boisen berättar den väl. Den får mig som läsare att reflektera över föräldraskap, och i synnerhet hur det är att vara mamma. I Berätta aldrig det här får vi följa Frida från när hon får reda på att mamman dött fram till att hon bestämmer sig för att skriva om det. Invävt är berättelser från händelser från Fridas barndom och framåt. Det är en bra uppbyggd historia. Men framförallt är den viktig och Frida Boisen gör rätt i att berätta den. Det är nödvändigt att vi kan och vågar prata om självmord.

Berätta aldrig det här är en biografisk berättelse utifrån Fridas perspektiv. Ingen av hennes föräldrar lever, och kanske var det nödvändigt för att kunna skriva boken. Trots att hon berättar ärligt, så är det hennes vinkling och bitvis saknar jag förklaringar, eller om det finns i alla fall någon form av beskrivning. Det är för mig oklart varför mamman egentligen går från att vara den stöttande till den avståndstagande. Det som går som en röd tråd är en form av skuldbeläggande från mamman som jag har mycket svårt för och som gör att jag inte kan finna någon sympati för henne. Var hon deprimerad från början? Jag saknar också djup i berättelsen om pappan. Kanske finns det ingen förklaring, men jag har svårt att få ihop pappan i Fridas barndom och den morfar han blir. Varför är hans agerande förlåtet, men inte mammans? Det är som att det finns en historia där som inte berättas fullt ut.

Berätta aldrig det här är välskriven, och jag dras med och berörs. När jag efter att jag läst boken letar lite på nätet hittar jag bitar av boken som krönikor skrivna långt tidigare, men det är inget som man tänker på när man läser boken, där berättelsen hålls ihop väl.

Det grundläggande budskapet och skälet till att skriva boken, att få personer att våga ta kontakt, våga fråga hur en annan människa mår, våga ta i frågan om man tror att någon ska ta livet av sig är bra och viktigt. Vi har nog alla någon i vår vänkrets eller släkt som tagit livet av sig, eller försökt, men vi kanske inte pratar om det. Däremot tror jag aldrig man ska avkräva någon ett löfte att inte ta livet av sig (det finns en sådan scen i boken).

Jag skulle kunna tänka mig att läsa mer av Frida Boisen, i synnerhet om hon kommer ut med något mer skönlitterärt.

Omdöme: Berörande och starkt om att tala öppet om självmord
Betyg: 4+

Bloggat om boken har hyllan, JoS blogg och Beroende av böcker

Förlag: Bookmark
Sidor: 375
Betyg på Goodreads: 4,22 baserat på 68 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 25 september 2020