Här är en summering av film och TV-serier (säger man så fortfarande?). Inte rena recensioner men några kommentarer och tankar om hur jag upplevt filmen eller serien. I titeln länkar jag till IMDB-sidan om man vill veta mer om handlingen.

September

Serier:

The Split, säsong 1.
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: Efter att sett den här TV-serien dyka upp både här och var på Instagram och bloggar så skrev jag upp den som möjlig serie att titta på. Och så blev det i slutet av augusti och början av september.

Jag tycker The Split var en mycket välgjord serie som var sevärd. Den har fokus på familjen, och kvinnor i olika åldrar som har alla påverkas av trycket att vara den perfekta kvinnan, ha ett lyckat arbetsliv, hitta den rätta, leva i ett lyckligt äktenskap och vara en god mamma. Allt på samma gång. Familjefokuset förstärks av att de är advokater som specialiserat sig på skilsmässor. Jag tycker skaparna av serien lyckats skildra hur varierande en sådan process kan vara och påverka. Det som framförallt drar ner betyget är att jag har svårt för Hannah som karaktär, hon är för egoistisk för att jag ska förstå mig på henne.

Betyg: 7,0/10

The Luminaries säsong 1
Såg med maken på HBO

Kommentarer: Den här serien ville maken gärna se. Jag var lite skeptisk inledningsvis med Nya Zeeland lät ju ändå intressant. Det var inte förrän jag tittade lite närmare som jag insåg att den baserades på boken Himlakroppar av Eleanor Catton som många bloggare skrev om när den kom ut på svenska 2014.

Det här är en märklig serie som jag inte vet vad jag ska tycka om. Skådespelarna är riktigt bra flera av dem, men karaktärerna de ska spela är besynnerliga. Det är svårt att veta vad som är verkligt, om det är övernaturligt, om det är påhittat, om det är.. ja vad det nu är. I början är tidshoppen förvirrande, och såsmåningom så är det faktiskt främst huvudpersonens klänningar som jag lyckas hänga upp det på. Trots märkligheten så finns det något som gör att jag ändå vill se den, och det är svårt att sätta på fingret vad det är. Önskan att få rätsida på historien kanske? Miljön är fantastisk och det får mig att ännu mer vilja besöka Nya Zeeland. Boken har jag inte läst, men TV-serien är i alla fall uppbyggd med ett annat perspektiv än boken.

Betyg: 6,0/10

Away, säsong 1
Såg på Netflix med maken

Kommentarer: Den här serien hade Monika tipsat om och då hamnade den genast på min lista. Vi såg den i september.

En serie som har en rymdfärd till Mars i fokus skulle man kunna tro är science fiction, eller i alla fall kräver intresse för rymdresor. Men så är det inte. Away handlar om relationer främst, och de ställs på sin spets under sådana speciella omständigheter. Det är en bra uppbyggd historia, och man låter tankar och funderingar ta plats. De olika livsödena och bakgrunderna är intressanta. Ibland tycker jag den på sant amerikanskt sätt slår över ibland i någon form av sentimentalitet, men för det mesta så görs det bra. Min favorit i både karaktär och skådespelare är dottern Lex (Talhita Bateman). Hilary Swank har aldrig varit en favorit hos mig, men i den här rollen passar hon bra.

En sak som stör rätt igenom är det ologiska med hur de sänder meddelanden. Först så är det ingen tidsfördröjning alls, trots att de befinner sig på månen och sedan längre bort. Sedan blir det plötsligt ett hopp så det är en timmes fördröjning. Som fysiker så är det här lite frustrerande, även om man förstår att det är gjort så eftersom det skulle vara ohyggligt irriterande att se en serie där all kommunikation är tidsfördröjd…

Betyg: 8,0/10

Sommaren 85
Såg på SVT-play med maken

Kommentarer: Den här serien tipsade en vän om. Vi brukar ha liknande smak, så jag ville gärna se den. 80-tal var det ju också. Och Emma Hamberg har skrivit manus.

Jag tyckte Sommaren 85 var en fin berättelse om tre kvinnor i olika åldrar, som alla brottas med omgivningens förväntningar, vilken roll man tagit i sitt liv och vad man egentligen vill göra. Den lilla orten Braxinge är en typisk svensk småstad, men inte bara på ett dåligt sätt, utan faktiskt mycket på ett bra sätt. Speciellt så gillade jag bambatanten Barbro och hennes utveckling och relation till sin man. Det är sällan man ser ett sådant fokus på ett par som är 60+. Allt är inte som det verkar, ibland hamnar man i en roll. Men även dottern Åsa och hennes dotter Lena spelas riktigt bra. Det är en charmig serie, och alls inte pinsam som jag trodde den skulle vara. Men pryd ska man nog inte vara. Ett plus också till att den utspelar sig på 80-talet med de rätta kläderna och bra musik.

Betyg: 7,0/10

Filmer:

Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn 
Såg med maken och sonen på DVD

Kommentarer: När sonen skulle välja lördagsfilm blev det Birds of Prey.

Jag tror mig hyfsat insatt vad gäller Marvels karaktärer, och vi har sett många filmer som utspelar sig i det universumet. Men DC Comics står det sämre till med, även om jag såklart känner till Batman både från film och serier. Att Jokern hade en käresta som hette Harley Quinn visste jag inte alls. Starten på Birds of Prey var ytterst förvirrande, och jag hängde inte alls med. Hela filmen var märklig tyckte jag. Bitvis humoristisk men också våldsam. Det jag gillade med filmen var (såsmåningom) karaktären Harley Quinn och det feministiska anslaget i berättelsen.

Betyg: 5,5/10

Parasit
Såg på DVD, med maken

Kommentarer: Den här filmen var mitt val som lördagsfilm.

Den här filmen hörde jag mycket om när den kom, och hade flera vänner som var och såg den. Så jag var minst sagt nyfiken. Det är ju sällan, eller ja typ aldrig, som vi ser sydkoreansk film.

Hela filmen är minst sagt märklig och fascinerande. Man får ett inblick i det sydkoreanska samhället på många sätt, och jag har förstått att det i mångt och mycket är en satir av samhället. Det är en utmärkt illustration av klassamhället satt på sin spets. Berättartonen är hårt driven, karaktärerna är egentligen parodier på sig själva, och en bit in i filmen så blir den både makaber och väldigt våldsam och tragisk. Men jag gillar den. Den är annorlunda, miljön är intressant, och skådespelarna är för mig helt okända. Ibland funderar jag om vad som ska vara en verklighet, och vad som är en fantasi. Eftersom allt är så bisarrt är det svårt att veta. Slutet har jag funderat en hel del över…

Betyg: 8,0/10

Jojo Rabbit
Såg på DVD, med maken

Kommentarer: Den här filmen var makens val som lördagsfilm.

En pojke som är fascinerad av nazismen och har Hitler som låtsasvän. Kan det vara basen för en bra film? Ja, jag kände mig lite tveksam. I början så kändes så tyckte jag bitar var obehagligt skämtsamma om fruktansvärda saker, och det liknade buskis. Men så märkte jag att jag började bli berörd av Jojo Rabbit och hans familj. Så plötsligt blir filmen så oerhört tragisk, och den förmår inte att ta hand om den tragiken, det blir som om den ska skämtas bort? Men på slutet berörs jag igen. Det är svårt att verkligen beskriva Jojo Rabbit, och svårt att skriva om den. Jag pendlade mellan att verkligen inte gilla den och att bli riktigt berörd.

Betyg: 5,5/10

Mary, Queen of Scots
Såg på DVD, med maken och sonen

Kommentarer: Den här filmen var sonens val som lördagsfilm.

Det tycks vara Margo Robbies år för vår del. Vi har sett henne i I, Tonya, Once upon a Time in Hollywood, Birds of Prey och nu Mary, Queen of Scots.

Jag är den minst historieintresserade av oss tre, men mycket av just historien kring Mary och Elizabeth har jag fått med mig från besök i Storbritannien, litteratur och konst. Ändå väcker Mary Queen of Scots ännu mer intresse, och jag googlade febrilt på vilka olika karaktärer var i verkligheten (för det är inte heller helt tydligt med namn etc i filmen), och lärde mig ännu mer. Filmen är mycket välgjord och var tillräckligt intressant för att hålla mitt intresse hela tiden. Mycket av det tillskriver jag de två kvinnliga huvudrollsinnehavarna, som jag tyckte var bra. I synnerhet Margot Robbie. Men även många av de övriga skådespelarna gör filmen bra.

Betyg: 6,5/10

Summering:  För min del har september varit en relativ vanlig månad vad gäller film och serier. Det blir en film per helg, inte mer, och på vardagarna blir det serier tillsammans. Det som jag noterar är att vi sett mycket som jag beskriver som bisarrt och märkligt 😉