Sundsvall, sommar och studenttid. Och en oberäknelig stalker …

Det är sommartider i vackra Sundsvall, och snart ska studenternas rop ljuda. Artisten Cilla Fallander har fått ett nytt uppdrag efter vinterns dramatik. Hon ska agera projektledare för nyöppningen av en galleria i stan, och planerna är storslagna. Men redan första kvällen går saker och ting fruktansvärt fel och under den fyra dagar långa invigningen fortsätter problemen att hopa sig. Cilla får till slut en stark känsla av att det är någon som sätter käppar i hjulen för henne, vilket får katastrofala följder. Men varför?

Samtidigt smider en man i en annan del av landet mörka planer. Han har länge sökt efter kvinnan och barnet som en gång flydde från honom, och nu har han äntligen fått ett tips. Och spåren leder honom till Sundsvall.

Än klappar hjärtat av Susanne Fellbrink kom ut 3 juni 2020. Susanne Fellbrink är en svensk författare som i mer än tjugo år arbetat som frilansande artist och låtskrivare och har gett ut album. Hon bor i Sundsvall där hon också driver en stor kör (Popitoppkören). Hon debuterade i januari 2020 med Än sjunger hon inga sånger, den första i en serie om Cilla. Än klappar hjärtat är andra delen i samma serie.

Det är klart att en deckarserie som utspelar sig i Sundsvall lockar mig till läsning. Jag läste Än sjunger hon inga sånger tidigare i år, och uppskattade den så mycket att jag ville läsa andra delen.

Än klappar hjärtat är en underhållande och trivsam deckare. Den lutar åt lite feelgood, och skulle möjligen kunna hamna i cosy crime. Även om själva brotten är nog så obehagliga. Jag har en förkärlek att läsa böcker som utspelar sig i miljöer jag känner igen. Susanne Fellbrink beskriver Sundsvall väl, med lagom mycket detaljer, och med kärlek. Mycket av charmen i den här serien ligger för mig i miljön, men också tonen den är skriven i.  Det är ett trivsamt språk, som gör Än klappar hjärtat lättläst och behaglig. Det är en bok som passar för en läsare som inte vill ha det groteska i en deckare.

Susanne Fellbrink lyckas i både Än klappar hjärtat och Än sjunger hon inga sånger hålla en nivå på karaktärbeskrivningarna som gör att man får veta lagom mycket. Hon är bra på att dölja karaktärerna länge, och får till bra slut på böckerna. Karaktärsteckningarna är bra, men tyvärr så är Cilla en karaktär som irriterar mig mycket. Hon är så mesig och velig att jag inte förstår hur hon kan vara så framgångsrik i sitt jobb som hon tycks vara. Hon verkar sällan kunna vara rak och tydlig om vad hon vill. Varken i arbetet eller privat. Men mot slutet av boken så tar hon sig. Lite extra underhållande är att man kan urskilja att vissa karaktärer och företeelser i böckerna bygger på verkliga personer/företeelser i Sundsvall.

Från Susanne Fellbrinks instagramkonto har jag inhämtat att nästa bok kommer att heta Än klämtar klockan. Den tänker jag läsa när den kommer!

Omdöme: Småcharmig och lättläst Sundsvallsdeckare.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Kapprakt och Villa Freja

Förlag: Printz Publishing
Sidor: 327
Betyg på Goodreads: 3,71 baserat på 7 betyg
Hur jag fick tag på den: Book Beat
Utläst: 24 juni 2020