Ett förbud mot mord av Louise Penny

Minirecension

 

Handling från förlagets hemsida: Det är högsommar och den förmögna familjen Finney har samlats på värdshuset Manoir Bellechasse för att ta farväl av sin bortgångne far.
Men i takt med att temperaturen stiger börjar också gamla hemligheter och bittra rivaliteter att komma upp till ytan. Och när värmevågen kokar över till en våldsam nattlig storm, lämnar den ett lik efter sig.
Kriminalkommissarie Armand Gamache – som firar sin bröllopsdag på Bellechasse tillsammans med sin hustru – finner sig plötsligt i ett hus fullt av misstänkta. Han tar sig an utredningen. Men vad Gamache inte anar är att detta också kommer att föra honom tillbaka till några av de mörka vråna i hans egen historia…

Boken: Ett förbud mot mord av Louise Penny kom ut på svenska 3 oktober 2015.

Varför jag läste den: Den här är den fjärde boken i en serie. Jag har läst de tidigare, och har flera delar olästa i hyllan. Det var först när jag började läsa böckerna under den tiden på året som de utspelar sig som jag fick fart på läsningen. Ett förbud mot mord utspelar sig mitt i sommaren så det var självklart att jag skulle läsa den då, i juli.

Vad jag tyckte om den: Ett förbud mot mord är en välskriven deckare med ett lungt tempo. Det finns något tryggt i Louise Pennys berättarröst som jag tycker om. Hon låter karaktärerna ta plats på sitt sätt, och berättelsen får utrymme utan hon skyndar på för mycket. Samtidigt är detaljnivån alldeles lagom.

Först när jag insåg att den inte skulle utspela sig i Three Pines så blev jag besviken. Men det kom jag snabbt över. Det är ett intresseväckande persongallleri i Ett förbud mot mord, och Louise Penny gör bra psykologiska granskningar av personerna. Mycket av charmen och intresset bygger dock på Gamache och hans kollegor som man lär känna allt mer. Armand och hans fru Reine-Marie är sådana personer som jag skulle vilja träffa i verkliga livet, och de verkar ha en bra och respektfull relation. Hotellet är också en miljö som passar för berättelsen. Miljöbeskrivningarna, både inomhus och utomhus, är bra.

Det finns ett lugn trots de dramatiska händelserna. Mitt intresse hålls uppe hela vägen, det finns inga svackor. Överhuvudtaget håller den här serien en jämn och hög kvalitet. Det var ingen andlös spänning, men ändå spännande. Och jag hade inte listat ut upplösningen.

Jag ser fram mot att läsa nästa bok i serien. Den utspelar sig i september, så den kommer att bli läst inom kort.

Betyg: 4

Mer info:

Bloggat om boken har Bokföring enligt Monika, Johannas deckarhörna och Läsa & Lyssna

Förlag: Modernista
Sidor: 380
Betyg på Goodreads: 4,20 baserat på 52 414 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 16 juli 2020

 

 

3 kommentarer

  1. Jag blev också lite besviken på att den inte utspelade sig i Three Pines, men det gick bra ändå. Hon har verkligen lyckats med persongalleriet, Louise Penny.

    Gilla

  2. En av mina favoritserier, denna om kommissarie Gamach. Så många böcker är utgivna (i Kanada), men det återstår många att översätta till svenska. I Sverige utkommer ungefär en bok per år i serien. Det är för långsamt, suck… 😦

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.