Här är en summering av film och TV-serier (säger man så fortfarande?). Inte rena recensioner men några kommentarer och tankar om hur jag upplevt filmen eller serien. I titeln länkar jag till IMDB-sidan om man vill veta mer om handlingen.

Augusti

Serier:

Bletchley Circle San Fransico, säsong 1
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: Förra året såg vi Bletchley Circle, säsong 1 och 2 och gillade den, i synnerhet karaktärerna. Spin offserien San Fransico är något vi tänkt se. Efter juli månads maraton av rätt mörka serier ville vi se något mer småputtrigt.

Det jag gillar mest med den här serien (liksom originalet) är karaktärerna. Två av dem är samma och det är som att återse gamla bekanta. De två nya karaktärerna är också intressanta, och i synnerhet gillar jag den yngsta, Hailey. Men ”mysterierna” är dåligt konstruerade, och istället för att utnyttja sina kryptografikunskaper från kriget så blir de amatördetektiver. En del relationer med andra i serien är också märkliga.

Vad jag kan se har det inte blivit några fler säsonger eller andra uppföljare av den här serien som kom ut 2018.

Betyg: 5,5/10

Virgin River säsong 1
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: Den här serien dök upp på Netflix och vi ville se något annat än deckarserier. Vi har sett Hart of Dixie några säsonger och det finns vissa likheter, men den här skulle ha lite mer djup. Och så bygger den på en serie böcker av Robyn Carr. Jag hade sett några andra bloggare skriva om den också (som Enligt O).

Jag gillar stämningen och miljön i Virgin River. Det är vacker natur som man får se en hel del av, och det finns något charmigt och samtidigt mörkt med småstadsmiljön där alla känner alla. Karaktärerna är överlag mycket bra porträtterade, och man får bara gradvis lära känna dem, och anar att det finns mer under ytan än man kan tro. Tyvärr så har jag svårt för karaktären Jack. Eller så är det skådespelaren, jag vet inte. Det handlar både om hur han agerar i sitt skådespeleri och hur han är som karaktär. Eftersom så mycket bygger på honom och Mel så drar det ner intrycket.

Förutom konceptet ”ung sjuksköterska/doktor från storstad kommer till liten stad, ska jobba med vresig doktor, tillbringar mycket tid på den lokala baren, blir charmad av ägaren, försöker anpassa sig” som är samma för Hart of Dixie och Virgin River så blir man i början lätt förvirrad över att den vresige doktorn i bägge serierna spelas av Tim Matheson. Jag tycker han är betydligt bättre i Virgin River än i Hart of Dixie.

Andra säsongen sägs komma 2020. Jag tänker se den, i alla fall såsmånigom.

Betyg: 6,5/10

Filmer:

Love and other disasters
Såg på Netflix med maken

Kommentarer: Den här filmen var makens val av lördagsfilm. Jag hade inte hört talas om den tidigare.

Love and other disasters och jag kommer på fel fot från början. Det tar mig ett tag innan jag förstår att de driver med precis allt. Först då blir grundkonceptet OK, men tyvärr räcker inte det för mig. Det är helt enkelt för mycket. Det haglar schabloner, det är hysteriskt och överdrivet. Dessutom är det noll kemi mellan kärleksparen, i synnerhet är det svårt att inse att Emily och Paolo är intresserade av varandra. Höjdpunkten i filmen är Matthey Rhys som spelar Emilys vän Peter som hon delar lägenhet med. Han har charm i alla fall.

Betyg: 3,0/10

Crooked House
Såg på Dvd, med maken och sonen

Kommentarer: Mitt val som lördagsfilm. En Agatha Christie kan ju liksom inte vara fel?

Det här är en snyggt filmad detektivhistoria med flera kända och duktiga skådespelare som exempelvis Glenn Close, Christina Hendricks och Gillian Anderson. Det är en obehaglig stämning rätt igenom filmen, och ledtrådarna till mysteriets lösning delas ut efter hand. Det är en ganska bra Christiedeckare, men inte någon av mina favoriter. Det är en av hennes få som inte har Marple eller Poirot som detektiv. Crooked House var underhållning för stunden utan att stå ut.

Betyg: 6,5/10

Wild Rose
Såg med maken på DVD

Kommentarer: Maken hade lust att se film och frågade om jag var intresserad av att se Wild Rose. Jag hade helt glömt att vi hade den, men ”country” räckte för att jag skulle vara intresserad.

Det har förmodligen framgått tidigare, men country är det jag lyssnar på allra mest, det är min absoluta favoritgenre. Wild Rose innehåller country i dess originella betydelse, dvs inte bara mainstream. Både klassiker och nytt. Och riktigt bra framfört. Jessie Buckley, som spelar Rose, sjunger riktigt bra, och avslutningssången i filmen ger mig både tårar och rysningar.

Det som är annorlunda är förstås att Rose inte alls passar i det vanliga mönstret i sådana här filmer, hon är från Glasgow. Jag gillar att Wild Rose inte väjer för det skitiga och hopplösa, att Rose milt sagt på många sätt är en usel mamma. Hon drömmer om att bli sångerska, men verkligheten är annorlunda. Jag har läst att en del kritiker tycker det är för mycket schabloner i Wild Rose, men jag håller inte med. Det som berör mig mest kanske ändå är Rose relation med sin mamma, som spelas av Julie Walters. Bägge två är riktigt bra huvudskådespelare.

Betyg: 7,5/10

Vox Lux
Såg på DVD, med maken

Kommentarer: Den här filmen var makens val som lördagsfilm.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om Vox Lux. Natalie Portman brukar ju vara bra, och hon är inte dålig här, men det är en mindre del av filmen hon är med i. Inledningen av Vox Lux är dramatisk och fångar uppmärksamheten på ett obehagligt sätt. Men sen blir det… tja, förvirrat. När vi hade sett klart filmen hade jag fortfarande ingen aning om poängen eller sensmoralen med filmen. Skulle man lära sig något? Var den en satir? En parodi. Ingen aning, jag kände mig bara som ett stort frågetecken. Det känns som att regissören har stora ambitioner att säga något, men det når inte fram. Inte ens musiken gjorde filmen bättre. Kort sagt var Vox Lux inte en film för mig.

Betyg: 2,5/10

Summering: Jämfört med juli är facit i augusti sorgligt, både i antal och kvalitet (med Wild Rose som undantag). Men vi har helt enkelt prioriterat andra aktiviteter på kvällarna, och hunnit med en hel del av annan karaktär. Exempelvis har jag tagit upp quiltning igen. Men jag hoppas på mer film och serier när höstmörkret rullar in.