Kriminalinspektör Kristoffer Bark och hans grupp av omplacerade kollegor har fått ett ouppklarat fall på sitt bord. Det gäller Emelie Kartman, en lågstadielärare och ensamstående mor som för tio år sedan försvann och senare återfanns på botten av Lanna badgruva, i en tunna genomdriven av ett hundratal tretumsspikar.
Kristoffer Bark blir snart varse att utredningen hade stora brister. Tidigare utredare har inte gått till botten med att undersöka de hot Emelie Kartman utsattes för innan hon dog. När Bark kommer i kontakt med sin sjukskrivna kollega Sara Bredow, inser han att hon utsätts för liknande trakasserier. Är mördaren på jakt efter ett nytt offer?

Skuggan bakom dig av Anna Jansson hade recensionsdatum 24 augusti 2020. Anna Jansson är en svensk författare som debuterade 2000 med första delen i den världskända och filmatiserade serien om Maria Wern och hennes kollegor, Stum sitter guden. I den serien har det hittills kommit tjugoen böcker.  Anna Jansson skriver också en Feelgoodserie om hårfrisörskan/äktenskapsmäklerskan Angelika Lagermark och en serie för barn om Maria Werns dotter Emil. 2019 kom den första boken i serien Bergslagen Blå, Dotter saknad. Skuggan bakom dig är den andra boken i den serien.

Jag har läst alla Anna Janssons böcker i serien om Maria Wern. Förra året läste jag den första boken i den här serien, Dotter saknad. Jag ville absolut fortsätta läsa serien om Kristoffer Bark och blev glad när förlaget skickade ett recensionsexemplar av Skuggan bakom dig.

Skuggan bakom dig är en lättläst deckare med bra tempo. Anna Jansson är skicklig på att bygga spänning genom relativt korta kapitel, växelverkan mellan karaktärernas upplevelser och att inte låta läsaren veta mer än karaktärerna. Redan när jag läste första boken i den här serien blev jag förtjust i miljön som jag tycker beskrivs väl. Jag är svag för böcker som utspelar sig på platser jag har någon kännedom om, i synnerhet när de lyckas beskriva platserna väl. Örebro är välkänt, då vi brukar vara där varje sommar med familjen. En del av historien utspelar sig på Orebaden i Hälsingland, och även där har jag varit. Anna Jansson använder alltid deckarformen för att ta upp aktuella fenomen – i Skuggan bakom dig är det välfärdssverige och bidragssystemet som står i fokus. Vad händer när man faller igenom?

Karaktärerna i Bergslagen Blå serien känns intressanta och fräscha. Det är väl inte helt rättvist att jämföra med Maria Wernserien, där det kommit ut 21 böcker, men jag känner en helt annan nyfikenhet när jag läser den här serien. Jag gillar att karaktärerna fått utvecklas sen Dotter saknad, och att det som hände där har fått betydelse för hur de mår och är. Visserligen finns det en anknytning till Kristoffers närmiljö i den här boken också, i och med att Sara ingår i utredningsgruppen, men det är ingen upprepning av första boken. Jag får ett betydligt bättre intryck av Kristoffer i den här boken, men det är fortfarande Ingrid som är min favorit.

I mångt och mycket är Sara huvudpersonen i Skuggan bakom dig. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om henne, ibland irriterar hon mig, ibland så tycker jag det skymtar fram något bra och klokt bakom den utbrända Sara. Ibland känns hennes utbrändhet ologiskt skildrad, dvs vad hon orkar eller inte orkar, men det finns ju heller ingen  direkt mall för hur man ska bete sig under de förutsättningarna.

Det här är en serie jag gärna fortsätter läsa. Jag gillar teamet som Kristoffer arbetar med, och så förstås miljön.

Omdöme: Svensk deckare med bra tempo om att våga lita på omgivningen.
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Tankar från en samlares hjärna

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Norstedts
Sidor: 399
Betyg på Goodreads: 4,10 baserat på 21 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget
Utläst 25 augusti 2020.