Från Ugglan & Boken: Varje tisdag kommer jag att publicera en trio böcker på ett visst tema, och du är varmt välkommen att delta! Knåpa ihop din egen trio, lämna din länk här i kommentarsfältet och hoppa runt på andra deltagares bloggar och ta del av spännande tips. Alla teman finns bestämda i förväg och går redan nu att läsa här (och via länk på Ugglan & bokens startsida). 

Temat v. 32 är Favoritplatser (miljöer) i böcker

Favoritplatser? Spännande tema. Det kan ju bero på så mycket men här kommer tre exempel för min del som jag kan märka att jag dras till.

  1. Ställen där jag bor eller har bott. Det är något speciellt tycker jag när man läser bra beskrivningar av ställen där man bott, och får en mer komplett bild av var karaktärerna rör sig. För mig blir Sundsvall, Uppsala, Brighton och Tennessee (Knoxville) speciella. En ny serie som jag tycker om miljön i är Susanne Fellbrinks deckarserie som utspelar sig i Sundsvall. Än sjunger hon inga sånger heter den första delen.
  2. Ställen som jag besökt och tyckt om. Ibland har jag förhöjt upplevelsen genom att läsa böcker som utspelar sig på platsen, eller som handlar om kulturen/historian kring platsen. Miljöer jag besökt som jag märker att jag gärna ”återbesöker” genom litteraturen är exempelvis London, Bergen, Svalbard, södra USA och Australien. Även böcker som utspelar sig i ”Norrland” brukar locka. Exempel på böcker från/om Australien är The Songlines av Bruce Chatwin och The Dry av Jane Harper.
  3. Ställen som beskrivs med fascinerande natur. Jag har märkt att jag dras till berättelser som utspelar sig i karg vindpinad natur med spektakulär natur. Gärna ögrupper. Och i verkligheten är jag inte förtjust i kombinationen regn och blåst. Böcker av Ann Cleeves, Peter May, Sharon Bolton, Ragnar Jónasson kan nämnas. Exempelvis Svarthuset av Peter May.