Söndag på bloggen innebär att jag deltar i En smakebit på søndag. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna, och varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten.

Idag är en trött dag som började med tidig tvättstuga. Den här veckan har jag haft mycket bra läsflyt, och faktiskt läst ut flera böcker. Igår kväll läste jag ut Brännaren, och först nu på morgonen har jag börjat fundera på vilken bok jag ska börja på nu. Som den kommande veckan ser ut så tror jag att jag egentligen kommer att behöva lättsam och uppmuntrande läsning, som feelgood eller romance. Men jag valde ändå en bok av annan karaktär: Den femte årstiden av N K Jemsin. Det blir därmed den första i nya upplagan av Makeutmaningen.

Smakbiten är inledningen av boken:

Vi kan väl börja med världens undergång? Få den undanstökad så att vi kan gå vidare till intressantare saker.
Först en personlig undergång. Det finns en sak som hon kommer att tänka på gång på gång under de följande dagarna medan hon föreställer sig hur hennes son dog och försöker få någon sorts rätsida på det som i sig är så fullkomligt obegripligt. Hon kommer att täcka över Uches trasiga lilla kropp med en filt – utom ansiktet, för han är mörkrädd – och sitta där bredvid den, domnad och utan att bry sig om världen som just är i färd med att gå under utanför. Inom henne har världen redan gått under, och varken den yttre eller den inre undergången är den första. Hon är gammal skåpmat vid det här laget.