Vännerna Elinor och Emma har offrat allt för att Flanagans ska förbli framgångsrikt. Men priset har varit högt. De hemligheter som länge varit väl förborgade under lager av skuld och skam hotar nu att avslöjas. Hur stark är deras vänskap? Och kommer hotellet att överleva om sanningen om ägarna avslöjas?

Frankie är Emmas 22-åriga dotter, en karismatisk ung kvinna som hatar sin mamma. Emma kämpar för att komma henne nära, men såren är kanske för djupa. Billie älskar sin mamma Elinor, ändå får kraven på perfektion henne att flytta till Uppsala.

Samtidigt som 1980-talet når sin kulmen tar intrigerna på Londons mesta lyxhotell ny fart.

Kvinnorna på Flanagans av Åsa Hellberg kom ut 1 juli 2020. Åsa Hellberg är en svensk författare som debuterade 2009 med Casanovas kvinna, som var självbiografisk. Hon har därefter gett ut ett flertal feelgoodromaner, bl.a. den välkända trilogin om Sonja. Kvinnorna på Flanagans är den andra i hennes serie om Flangans.

Den första boken jag läste av Åsa Hellberg var Välkommen till Flanagans, den första i den här serien, och jag älskade den boken. Det var självklart att jag ville läsa andra delen, och när den kom ut så unnade jag mig den som sommarpresent till mig själv. Och började läsa den i stort sett omedelbart.

Kvinnorna på Flanagans är en välskriven och underhållande berättelse. Jag älskar sådana här släkthistorier där man får följa personerna genom flera årtionden, och sedan deras barn. Åsa Hellberg lyckas förmedla en underbar stämning, även om berättelsen i sig innehåller både glada och sorgliga händelser. I grunden finns vänskapen mellan kvinnor som står starka och ställer upp för varandra. Jag hade lätt kunnat sträckläsa Kvinnorna på Flanagans men valde att dra ut lite på det för att få stanna i det universumet lite längre och leva med karaktärerna lite längre. När jag läst ut den är det som att lämna verkliga personer man står nära. Kvinnorna på Flanagans är en njutbar och härlig bok.

Jag tycker om persongalleriet i serien om Flanagans, som domineras av intressanta kvinnor som har eller letar efter mål i livet. Kvinnor som har en karriär och älskar sitt jobb, är karaktärer som jag tycker om att läsa om, och de finns i Kvinnorna på Flanagans. Åsa Hellberg lyckas också beskriva de unga kvinnorna Frankie och Billie på ett trovärdigt sätt. Men mest tycker jag märkligt nog om att männen får ta plats och får egna röster. I synnerhet är jag intresserad av Sebastian. Han kanske inte är en särskilt sympatisk person egentligen, men i Kvinnorna på Flanagans får jag bättre förståelse för honom, och skulle vilja veta ännu mer.

Ibland känns berättelsen lite för enkel och förutsägbar, men det spelar mindre roll eftersom den framkallar så positiva känslor. Jag hade fått intrycket att Kvinnorna på Flanagans skulle utspela sig helt och hållet på 80-talet, och eftersom jag älskar att läsa om just det årtiondet hade jag gärna sett ännu mer därifrån. Överlag hade jag gärna sett fler tidsmarkörer i form av flirt med kändisar och händelser, även om det redan finns en del sådana.

Enda problemet är nu att jag inte genast kan fortsätta med tredje delen, Nya tider på Flanagans, eftersom den kommer ut först 2021. Jag vill ju läsa den nu!

Omdöme: Lättläst och underhållande med kvinnor i centrum.
Betyg: 4+

Bloggat om boken har hyllan, Nilmas bokhylla, Johannas deckarhörna, Zellys bokhylla och Villa Freja

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Forum
Sidor: 327
Betyg på Goodreads: 3,76 baserat på 42 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyinköpt
Utläst 20 juli 2020.