Minirecension

 

Handling från förlagets hemsida: Det här är en berättelse om kärlek – men också om hat. Om kärlek mellan två män och om människorna som hatar den kärleken kraftfullt. Och om vad som händer när deras vägar kolliderar.

Nils och Benke kämpar för att kunna leva tillsammans på samma villkor som vilket annat kärlekspar som helst. Men det tar emot – inte minst Nils far visar öppet sitt missnöje.

Robert och Ebba är gifta men glider allt längre isär. Robert finner utlopp för sin ångest genom sitt intensiva homohat på nätet, medan Ebba försöker hitta en tillräckligt bra ursäkt till varför hon stannar kvar i förhållandet.

Tusen bitar är ett starkt relationsdrama om vad som händer när den man älskar plötsligt rycks ifrån en och man blir ensam kvar. Och en del av den älskade lever kvar i någon annan. Någon som hellre hade dött än frivilligt tagit emot det som gavs.

Boken: Tusen bitar av Marcus Jarl kom ut 20 augusti 2018.

Varför jag läste den: Vid sista längre mötet inför sommaren fick vi sommarpresenter från vår chef. Böcker! Den här hade han köpt på rekommendation från Malin som jobbar i Vängåvans bokhandel. Jag började läsa den nästan omedelbart.

Vad jag tyckte om den: Jag tyckte om grundhistorien som berörde mig, den är sorglig men ändå vacker. Framförallt gillade jag beskrivningen av Nils och Benkes förhållande. Det är fint beskrivet hur de blir ett par, och vad de har att övervinna. Beskrivningen av dem som personer, och deras känslor och ångest känns verklig och berör. Nils föräldrar känns tyvärr också verklighetstrogna, och jag funderar mycket på dem och deras val.

Robert framstår som en fruktansvärd person, och författaren lyckas väl beskriva det hat som Ebba får utstå. Så småningom får både läsaren och Robert själv veta vad som ligger bakom hans hat och starka känslor. Det är i sig väl tecknat, men här tycker jag det blir en för ”enkel” och förutsägbar förklaring. Det är sällan det är orsaken till allt detta hat som florerar mot personer hatarna tycker går utanför någon form av norm.

I synnerhet i början av läsningen upplever jag att boken hade mått bra av en hårdare redigering, och jag kollar en gång extra om detta är en självutgiven bok. Det är mycket ord, och för många detaljer. En del scener hade kunnat strykas. Inledningen blir för lång. Efter hand vänjer jag mig vid språket, och berättelsen fångar mig så att läsningen flyter bättre. Det är en lovande debutbok och jag skulle kunna tänka mig att läsa mer av Marcus Jarl.

Betyg: 4-

Mer info:

Bloggat om boken har Bokhusflickan, hyllan, Marias bokhylla och Booksessed

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Bokförlaget Nona
Sidor: 334
Betyg på Goodreads: 3,79 baserat på 28 betyg
Hur jag fick tag på den: Ny, sommarpresent
Utläst: 9 juni 2020