Kriminalinspektör Charlie Lager brottas med sina personliga demoner när hon kallas till Karlstad där en nio månaders flicka försvunnit. Föräldrarna är i chock och medierna rapporterar högljutt om det resultatlösa sökandet. Lovande spår förvandlas till återvändsgränder och Charlie får en känsla av att ingen vill berätta hela sanningen om den försvunna Beatrice. För varje timma som går blir chanserna att hitta det lilla barnet vid liv allt mindre och Charlie tvingas pressa sig själv och omgivningen till det yttersta.

Beatrice av Lina Bengtsdotter kom ut 1 juli 2020.  Lina Bengtsdotter är en svensk författare som är uppvuxen i Gullspång och bor numera i Stockholm. Hon är utbildad lärare i svenska och psykologi och har publicerat en rad noveller i tidningar i Sverige och Norden. Hon debuterade 2017 med Annabelle, den första i serien om Charlie Lager. Beatrice är den tredje boken i samma serie.

Jag har läst de två tidigare böckerna i den här serien, och har också intervjuat Lina Bengtsdotter här i Sundsvall. Det var självklart att jag ville läsa del 3 om Charlie Lager (som Lina berättade om på sitt besök). Jag laddade ner den på mobilen när den hade kommit ut i juli.

Beatrice är en välskriven och mycket spännande spänningsroman. Jag kunde helt enkelt inte sluta läsa när jag väl börjat, och under en härlig sommardag så plöjde jag den. Hetsläste kanske är ordet? Lina Bengtsdotter är fantastiskt bra på att beskriva unga människor, i synnerhet unga kvinnor. Hennes engagemang i frågor som rör psykisk ohälsa lyser igenom i texten, och det är ett av skälen till att jag tycker om den här serien om Charlie. Det finns mer än ”bara” mysteriet, och Beatrice och de tidigare delarna tjänar som ett sätt att använda deckarformatet för att få folk att uppmärksamma frågorna. Trots att det i grunden är en sorglig historia, så finns det någon form av hjärta och hopp mitt i misären.

Jag brukar vanligtvis så småningom bli irriterad i deckarserier när allting på något sätt har en koppling till någon av huvudpersonerna (poliser, utredare, psykologer, åklagare, journalister…. osv). I Lina Bengtsdotters serie har jag inte nått dit än. Att Charlie får ta stor plats i berättelsen, och att det finns återkommande trådar som löper till hennes uppväxt känns inte så konstigt när det handlar om en såpass liten ort som Gullspång. Därför tycker jag Charlie som karaktär tillför lager, trots hennes destruktiva beteende. Den invändning jag har är att jag tycker det är märkligt att hon gång på gång får skickas till sin hembygd för att utreda fall. Vid det här laget vet ju hennes chef hennes kopplingar till Gullspång.

Karaktärerna i Beatrice är väl tecknade, men det är mest Charlie och Sara som fångar mig. Det är något i berättelsen om Beatrice som ger resonans hos mig och det beror nog på min återkommande mardröm när barnen var små att de skulle försvinna när de låg och sov i barnvagnen. Kan låta fånigt, men jag var präglad av hysterin i USA där jag bodde en period, kring vad som kan hända. Det gör att jag har svårt att förstå mig på föräldrarna till Beatrice och deras närmaste vänner. Deras agerande är märkligt och jag får inte grepp om karaktärerna.

Nu hoppas jag det kommer fler böcker om Charlie Lager, för jag vill läsa mer om henne! Allra helst skulle jag förstås vilja att hon får ordning på sina demoner… Enligt en intervju som jag läste på nätet så är nästa bok av Lina Bengtsdotter att vara en fristående bok, som inte är en deckare. Den kommer jag att hålla utkik efter förstås.

Omdöme: Lättläst och spännande med fokus på unga människor som råkar illa ut
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Nilmas bokhylla, Kapprakt och Feministbiblioteket

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Forum
Sidor: 246
Betyg på Goodreads: 3,85 baserat på 40 betyg
Hur jag fick tag på den: Book Beat
Utläst 16 juli 2020.