Felicity Lloyd, a young scientist, has accepted a research assignment on one of the most remote places on earth – the island of South Georgia in the South Atlantic. She thinks there, at last, she’ll be safe from her estranged husband, Freddie. He’s recently been released from prison and he’ll stop at nothing to find her.
As the summer season draws to a close, Felicity is starting to relax. Once winter sets in, the cruise ships stop visiting and no one can get to South Georgia. There’s one more ship to dock, any day now, and Felicity can’t rest until she knows whether or not Freddie is on board.
Well, spoiler alert, he is.
The Split starts as a classic chase thriller, with Freddie pursuing Felicity across the frozen wastes of this Antarctic island. She knows South Georgia well, and has had time to plan her escape, but she hasn’t allowed for his determination and stubbornness being as great as her own. In one of the most dangerous environments on earth, Freddie and Felicity finally come face to face – and the outcome is one no one could have expected.

The Split av Sharon Bolton kom ut i april 2020. Sharon Bolton är en brittisk författare som 2008 debuterade med Sacrifice. För den svenska publiken blev hon känd för sin serie om Lacey Flint. The Split är hennes tolfte bok, och är fristående.

Sharon Bolton är en av mina favoritförfattare och alla böcker av henne är ”autobuy”. Men 2020 blev märkligt. Först skulle hon komma ut med en bok som heter The Poisoner. Den sköts upp till december 2020, eller kanske ännu senare. Istället kom The Split. Samtidigt har The Poisoner kommit på svenska redan. Nåja, när maken beställde några engelska böcker från vår lokala bokhandel så la jag till The Split, och när den anlänt fick den prioritet i läsningen.

The Split är en lättläst spänningsroman. Miljöskildringarna i The Split är mycket välskrivna, och miljön på den ensliga ögruppen lockar och drar, trots att det i realiteten förmodligen är en karg och plågsam miljö. Det är något fascinerande och speciellt över miljöer av den här sorten som passar för en spänningsroman. Sharon Bolton återvänder till en miljö som är mycket lik den i hennes Little Black Lies, som utspelade sig på Falklandsöarna. The Split är välskriven som Sharon Boltons romaner brukar vara, men jag har svårt att komma in i den. Spänningsmässigt är den seg i början, och allt känns förutsägbart. Som tur är vänder det ungefär halvvägs in i boken då tempot ökar liksom spänningen och det finns en del twister som jag inte förutser.

Karaktärerna är speciella i The Split och jag har svårt att förstå mig på dem. Det är kanske så att man inte ska förstå sig på dem helt och hållet (i synnerhet inte Felicity), men det stör mig. Sen kan jag inte känna sympati för Joe, som jag tror man ska. Tvärtom tycker jag han är oprofessionell och konstig. Det finns en del ologiska saker i upplösningen som ger ett slarvigt intryck (spoiler: Hur visste Freddie hur man skulle bete sig på en glaciär?).

Överhuvudtaget ger The Split ett intryck av att vara mer snabbt ihopsatt än Sharon Boltons böcker brukar vara. När jag som läsare fokuserar på miljöskildringarna mer än på mysteriet får jag mer ut av boken. Samma känsla hade jag när jag läste Little Black Lies.

Jag kände inte till South Georgia (Sydgeorgien) tidigare, och blev förvirrad först var vi befinner oss. Efter en del googling kunde jag lokalisera den och hittade också bilder som förstärkte mitt intryck från läsningen. Huvudorten heter Grytviken, och är namngiven av den första svenska Antarktisexpeditionen! Det är en övergiven valfångststation. För många år sedan var jag på Svalbard, vilket gjorde ett oförglömligt intryck. Under läsningen fick jag samma bilder i huvudet som från den miljön, och de foton som jag hittade sen från Grytviken på nätet förstärkte det intrycket.

Sharon Bolton kommer att stå kvar på auto-buy. På läslistan står nu The Poisoner, men jag har inte bestämt om jag ska vänta på den engelska, eller läsa den på svenska.

Omdöme: Välskriven spänning i en fantastiskt skildrad karg miljö
Betyg: 4-

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Trapeze
Sidor: 382
Betyg på Goodreads: 3,82 baserat på 1 380 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyinköpt
Utläst 5 juli 2020.