Rasmus är en avdankad dansbandsstjärna som tillbringar dagarna på sin systers soffa och har svårt att komma över sitt ex. Hilda älskar matlagning mer än något annat, men jobbet som kock på en förskola ger inte direkt utlopp för hennes drömmar. Särskilt inte när hon gått och blivit KK med sin chef …
För att komma ut i världen har båda två bokat in sig på en matlagningsresa till Toscana. Men på Arlanda får de ett oväntat besked: hotellet i Italien har brunnit ner och istället ska kursen hållas på ett pensionat i Öregrund, en liten stad vid Roslagens kust. Väl där kommer kursdeltagarna allt närmare varandra, och känslor blommar upp. Men alla bär de på hemligheter, som när som helst riskerar att avslöjas under den värmande sommarsolen …

Solsken och parmesan av Christoffer Holst kom ut 29 april 2020. Christoffer Holst är en svensk författare och förläggare som debuterade 2015 med Mitt hjärta går på. Han har gett ut feelgoodromaner och ungdomsböcker. Solsken och parmesan är hans sjunde bok.

Christoffer Holst är i mitt tycke en av de bästa svenska feelgoodförfattarna, och jag har läst alla hans böcker för vuxna. En ny bok av honom kommer omedelbart upp på läslistan. Solsken och parmesan laddade jag ner på Book Beat och läste när behovet av feelgood blev stort.

Solsken och parmesan är en mysig feelgood med en hel del svärta. Christoffer Holst är fantastiskt bra på att få till berättelser med karaktärer som berör. Det är många fina beskrivningar av livsöden och förhållanden av olika slag i Solsken och parmesan. Han har också förmåga att skriva rappt och humoristiskt, i synnerhet dialogen. Som man kan ana av titeln så finns det ett tema i boken – matlagning. Att läsa Solsken och parmesan får mig att le och beröras och får mig definitivt sugen på att äta god italiensk mat. Jag blir t.o.m. lockad att laga mat, det verkar så mysigt att göra det på matlagningskurs. Och det säger en hel del, för matlagning är inte mitt främsta intresse 😉

Karaktärerna i Solsken och parmesan är bra tecknade, och det är personer som man känns mänskliga, med goda och mindre goda drag. De gör misstag och det blir missförstånd men i grunden vill de väl. Jag gillar att Solsken och parmesan tar en lite annan väg vad gäller karaktärerna och berättelsen än vad jag väntat mig. Ett ”lyckligt slut” kan se ut på många olika sätt.

Solsken och parmesan utspelar sig inte i Italien som man skulle kunna tro utan i Öregrund. Det är en ort som för mig mest är förknippad med en skolresa i gymnasiet (ja, vi kom inte så långt från Uppsala), och jag måste säga att Öregrund i Solsken och parmesan är betydligt charmigare än jag minns det. Det känns som om det skulle vara värt ett besök.

Christoffer Holst behåller sin position som en av de bästa svenska feelgoodförfattarna, och jag ser fram mot nästa bok av honom.

Omdöme: Charmig feelgood med mattema
Betyg: 4

Bloggat om boken har och dagarna går, Johannas deckarhörna, malins bokblogg, hyllan och Mias bokhörna

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Lovereads
Sidor: 255
Betyg på Goodreads: 3,60 baserat på 137 betyg
Hur jag fick tag på den: Book Beat
Utläst 22 maj 2020.