Hur väl känner du dina grannar? Micke och Bianca flyttar till ett idylliskt villakvarter som verkar perfekt för deras familj. Men allt eftersom de lär känna sina grannar kommer en känsla av obehag smygande. När Bianca blir påkörd utanför sitt hus verkar det först röra sig om en tragisk olycka. Medan hon kämpar för sitt liv på sjukhuset växer dock tvivlet bland polisen och i kvarteret. Micke har alltid trott på rättvisan. Men vad händer när den enda utvägen tycks vara att ta lagen i egna händer?

Goda grannar av Mattias Edvardsson kom ut 17 juni 2020. Mattias Edvardsson är en svensk författare och gymnasielärare i svenska och psykologi som debuterade 2012 med Dit drömmar färdas för att dö. 2018 kom han ut med En helt vanlig familj som sålts till 33 länder och gjort internationell succé. Goda grannar är hans sjunde bok.

Det är lika bra att börja recensionen med att säga att Mattias Edvardsson tillhör skaran av mina favoritförfattare. Det kan t.o.m. vara så att han toppar den listan. Jag vet vad jag pratar om eftersom jag läst alla hans böcker för ungdomar och vuxna. Och alla har fått betyg 4+, 5- eller 5. Ja, ni förstår. En ny bok av Mattias Edvardsson ser jag alltid fram mot. Den här boken tog sin tid att hitta hem till mig, eftersom förlaget hade skickat den till fel adress. Sånt händer, men man kan inte påstå att jag har så värst mycket tålamod i sådana situationer. När den äntligen kom så kastade jag mig över den. Förstås.

Goda grannar är en riktigt bra roman som är svår att sluta läsa. Den tar slut alldeles för fort! Mattias Edvardsson visar igen hur fantastisk han är på att bygga upp en psykologisk spänning som kryper in under huden på läsaren. Goda grannar är i grunden mycket obehaglig läsning, men så skickligt gjort att man inte kan låta bli att läsa vidare. Karaktärerna i Goda grannar är väl tecknade, och det är ingen som är felfri, men vi får möjlighet att lära känna och i någon mån förstå karaktärerna. I början av Goda grannar så är det Micke som är berättare, men gradvis får vi två till berättarröster, som ger andra perspektiv. Historien rör sig runt en dramatisk händelse, och vi får både händelserna innan och efter i en snygg spiralrörelse där fler och fler detaljer framträder. De här två dragen driver berättelsen framåt, och skapar den där känslan av ”bara ett kapitel till”. Mattias Edvardsson har gjort det igen!

En av de grundläggande anledningarna till att Mattias Edvardsson är en av mina favoritförfattare är hur han använder språket. Det är alltid välskrivet, och fascinerande anpassat till temat i boken. Språket i Goda grannar flyter, är snyggt och förstärker stämningen. Jag är imponerad över hur han skriver i olika genrer och kan anpassa språk och uppbyggnad efter den historia han vill berätta. Han är en otroligt skicklig berättare.

I En helt vanlig familj så rörde sig berättelsen runt en familj (en 18-årig tjej och hennes två föräldrar) och föräldraskapet står i centrum. I Goda grannar är det lätt att tro att det är relationer mellan grannarna som är fokus, men i mitt tycke handlar den här också om föräldraskap och framförallt relationen mellan vuxna och barn. Jag reflekterar en hel del över hur vi vuxna förhåller oss till barn och ungdomar, och att de ska passa in i en mall som vi formar. Tankarna går också till hur barn växelverkar med andra barn och vad vi som vuxna accepterar, eller kanske inte ens ser. Att Micke inte bara är förälder och granne utan också lärare, innebär att det finns ytterligare en dimension i berättandet.

Under läsningen av Goda grannar så tänker jag mycket på min egen relation till olika grannar vi haft, och hur utsatt man kan vara i den relationen. Vi bodde i hus under många år, men sedan fyra år bor vi i lägenhet. Grannar har man ju oavsett, och det kan vara både bra och påfrestande, men trots att man egentligen bor närmare fysiskt så är man betydligt mer anonym i ett lägenhetshus. Det går förstås att störa varandra mycket mer men det finns inte de underliggande kraven på att umgås. Det fanns de grannar vi hade som faktiskt bara stövlade in till oss, och att sitta ostörd på uteplatsen var det sällan tal om. Så jag känner igen den känslan. Sägas ska att vi hade övervägande bra grannar när vi bodde i hus, men varje gång ett hus i området var till salu så var man ju lite orolig för vem som skulle flytta in.

Det enda som gör att Goda grannar inte får det allra högsta betyget är att jag inte känner mig lika överraskad och berörd på slutet som jag gjorde när jag läste En helt vanlig familj. Det kan bero på att jag läser mycket spänningslitteratur, men den snygga twisten på slutet kom inte helt oväntat för mig. Men snyggt är det. Väldigt snyggt.

Att jag redan längtar till nästa bok kommer inte heller som någon överraskning. Har du inte läst något av Mattias Edvardsson än så uppmanar jag dig att göra det. Omedelbart!

Omdöme: Välskrivet krypande obehagligt om grannar och föräldraskap.
Betyg: 5-

Bloggat om boken har Bokföring enligt Monika, Johannas deckarhörna, Vargnatts bokhylla, och dagarna går, Olivias deckarhylla, och Just nu just här.

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Forum
Sidor: 357
Betyg på Goodreads: 3,83 baserat på 11 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst 27 juni 2020.