Dags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Nu har jag kommit till september 2018. Tredje boken från den månaden som dyker upp här är inte ett recensionsexemplar utan en överraskning från min mamma: Mordet på Cristina av Elise Dufva (en pseudonym för Gurli Taube). Det är en deckare som gavs ut 1952 och som utspelar sig på ett fiktivt Carolina Rediviva (Uppsala universitetsbibliotek) och som gavs ut i nyutgåva 2018. Den står faktiskt i min läshylla fortfarande och jag ska läsa den. Någon gång. Det är ju trots allt en deckare med Uppsalaanknytning.

Mordet på Cristina utspelar sig i och kring ett fiktivt Carolina Rediviva, placerat i den påhittade småstaden Viköping. Denna debutdeckare blev väl mottagen då den utkom 1952 och ger idag en fascinerande inblick i det tidiga efterkrigs-Sverige: idylliskt och inskränkt, men också under stark förändring. Som ett exempel på den akademiska deckartraditionen tillhör den också den svenska kriminalberättelsens historia.

Författaren Elise Dufva hette egentligen Gurli Taube (1890-1980). Hon var bibliotekarie, författare, kulturjournalist och en av de allra första kvinnorna som anställdes vid ett svenskt vetenskapligt bibliotek. Hela sin karriär ägnade hon Carolina Rediviva i Uppsala, där hon bland annat var chef för Kart- och planschavdelningen.

Nyutgåvan av Mordet på Cristina utges av Uppsala universitetsbibliotek som en del i uppmärksammandet av dess långa och mångskiftande historia. År 2021 fyller universitetsbiblioteket 400 år.