När Eloise Bridgerton skriver ett brev till sir Philip för att beklaga hans frus plötsliga bortgång är det bara början på en långvarig brevväxling mellan de två. Men när sir Philip frågar Eloise om hennes hand i äktenskap i ett av breven blir hon chockad. Inte kan väl Eloise gifta sig med en man hon aldrig har träffat?! Eller kan hon det?

Ett minnesvärt frieri av Julia Quinn kom ut 9 juni 2020. I original heter den To Sir Phillip, With Love, och kom ut 2009. Julia Quinn är en amerikansk författare som debuterade som romanceförfattare 1995 med Splendid. Julia Quinn är en pseudonym för Julie Pottinger. Hon har gett ut 37 böcker, är medlem av Romance Writers of America’s Hall of Fame, och hennes böcker har översatts till 32 språk. Ett minnesvärt firieri är den femte boken i en serie på åtta böcker om familjen Bridgerton, som även filmatiserats och kommer på Netflix 2020.

Jag har läst de tidigare böckerna i den här serien och så fort del fem kom ut så läste jag den på Book Beat.

Ett minnesvärt frieri är en lättläst romance. Julia Quinn skriver bra och bygger upp historierna väl i sina böcker, och så även i Ett minnesvärt frieri. Det är en välskriven romance, med fin tidsstämning. Jag tycker verkligen om familjen Bridgerton som hela den här serien cirkulerar runt. I synnerhet så tycker jag om hur barnen och mamman växelverkar, med kärlek och respekt för varandra. Jag ler ofta när jag läser om dem. I Ett minnesvärt frieri så är det från början bara Eloise utan sin familj och jag saknar hennes syskon. Som tur är så dyker de upp så småningom. För att jag ska tycka att en bok är bra romance så måste jag kunna ”köpa” paret, och i viss utsträckning tycka om bägge. Ett minnesvärt frieri når tyvärr inte upp till den nivån som tidigare böcker i den här serien har hållit och det beror på Philip som karaktär.

Philip är i mitt tycke en egoistisk person från början till slut. Jag tycker han utnyttjar Eloise och har en unken kvinnosyn. Mot slutet framgår en del av skälen till hans agerande, men då är det alldeles för sent för mig. Det finns skäl till att han är sargad, men jag köper det inte. Som Philip framställs så haltar också relationen till Eloise. Hon är en Bridgerton men agerar undertryckt på ett sätt som inte stämmer med hur hon tecknats tidigare. Philip har två barn sen tidigare och de dyker upp då och då och har viss betydelse för historien, men bitvis är de märkligt frånvarande. De är mer som ett ”gulligt inslag” när de är med, och deras relation till pappa Philip skapar obehag.

När jag hade läst den här boken pratade jag med dottern. Hon nämnde då en epilog i förra boken (del 4) som jag inte kände till. Det visade sig att det fanns en epilog i den engelska utgåvan av den boken som är en brygga över till den här boken (och delvis överlappar), så den läste jag också i efterhand. Den gav mer om just resten av familjen och deras reaktioner. Märkligt, fast bra, att den inte fanns med i den svenska utgåvan av den fjärde boken.

Jag kommer förstås att läsa återstående delar i den här serien när de kommer ut!

Omdöme: Lättläst regency romance
Betyg: 3

Bloggat om boken har Evas Boktankar

Mer om boken kan du läsa här.
Originaltitel: To Sir Philip, With Love
Översättare: Maja Wilander
Förlag: Lovereads/Forum
Sidor: 321
Betyg på Goodreads: 3,50 baserat på 4 betyg
Hur jag fick tag på den: Läst på Book Beat
Utläst 12 juni 020.