Wolf Hollow av Lauren Wolk

Growing up in the shadows cast by two world wars, Annabelle has lived a mostly quiet, steady life in her small Pennsylvania town. Until the day new student Betty Glengarry walks into her class. Betty quickly reveals herself to be cruel and manipulative, and while her bullying seems isolated at first, things quickly escalate, and reclusive World War I veteran Toby becomes a target of her attacks. While others have always seen Toby’s strangeness, Annabelle knows only kindness. She will soon need to find the courage to stand as a lone voice of justice as tensions mount.

Wolf Hollow av Lauren Wolk kom ut 2016. Lauren Wolk är en amerikansk författare, poet och redaktör som även undervisat i engelska. Hon har gett ut tre romaner varav Wolf Hollow, som är barn/ungdomsbok, var hennes första.

Wolf Hollow ingår i Makeutmaningen, och den blev maj månads val, dvs den sista för den här omgången.

Wolf Hollow är en lättläst ungdomsbok med ett tänkvärt budskap. Den tar upp moraliska frågor, i synnerhet om allas lika värde och hur fördomar kan fördunkla vårt omdöme, på ett sätt som är lättillgängligt och ger utrymme för en bra diskussion efteråt. För mig som vuxen var den läsvärd, men det är något i språk och uttryckssätt som gör det tydligt att det är riktat till en yngre publik. Det är också i den målgruppen som jag tror att Wolf Hollow ger upphov till tankar och ger grund för en diskussion. Wolf Hollow är tänkvärd, men i den förenklade historien ligger också en stor förutsägbarhet i hur den ska utvecklas. Det är en tragisk berättelse men det finns ändå ett grundstråk av hopp om förändring.

Av karaktärerna är det Annabelle och Toby som framträder starkast. Annabelle då det är genom hennes ögon vi får allt berättat, och Toby för att han är den som tydligast framträder som centrum för historien. Jag tycker om beskrivningen av bägge karaktärerna och känner med dem. Det finns något i Wolf Hollow som påminner mig om Dödssynden, och jag tror det är berättarrösten. Annabelle är ett barn och ser händelserna genom ett barns ögon och det blir genom det perspektivet som de moraliska konflikterna blir tydliga.

Även om Wolf Hollow var en fin upplevelse så har jag inte spanat in några fler böcker av Lauren Wolk

Omdöme: Lättläst ungdomsbok om utanförskap och fördomar
Betyg: 4-

Förlag: Dutton Books for Young Readers
Sidor: 291
Betyg på Goodreads: 4,23 baserat på 17 449 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst: 19 maj 2020

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.