Under andra världskriget mördades hundratusentals spädbarn. Vad skulle hända om mannen som dömde dem till döden själv blev far?
Barnmorskan Anke Hoff arresteras och sätts i koncentrationsläger för att ha förlöst en kvinna i Berlins getto. I lägret blir hon de judiska mödrarnas sista hopp. Med outtömlig tro på mänskligheten gör hon vad hon kan för att de ska kunna minnas sina nyfödda barn efter att de avrättats av fångvaktarna.
Ryktet om hennes skicklighet sprider sig och när Führern väntar en arvinge hämtas hon av Gestapo för att ansvara för Eva Braun som hålls gömd i bergen. Nedkomsten tvingar Anke till handlingar hon aldrig trott sig kapabel till, men värst av allt är ändå att hennes hjärta börjar slå för SS-officeren som är satt att övervaka henne.

Führerns barnmorska av Mandy Robotham kom ut 28 april 2020. I original heter den A Woman of War och kom ut 2018. Mandy Robotham är en amerikansk författare, journalist och barnmorska. Führerns barnmorska är hennes debutroman.

Jag fick ett mejl från förlaget om den här boken som jag nappade på, och så snart jag hade möjlighet efter att den anlänt så läste jag den.

Führerns barnmorska är en intressant och välskriven bok. Det finns ett grundläggande moraliskt/etiskt dilemma som jag tycker Mandy Robotham hanterar väl. Berättelsen känns fullständigt orealistisk, men blir ändå intressant ur just det moraliska perspektivet, som en form av tankeexperiment. Det märks att Mandy Robotham är barnmorska för de bitarna är betydligt mer detaljerat beskrivna än de brukar vara. Man kan verkligen vara fylld av beundran för yrket som sådant!

I början av boken var jag lite skeptisk, det kändes som om det fanns någon märklig obalans i berättandet, men efterhand så växte den och totalintrycket var positivt. Förmodligen var det när jag släppte tanken på att det skulle vara realistiskt… Att boken blir intressant beror, utöver det etiska dilemmat, på huvudkaraktären och skildringen av barnmorskeyrket och allt som det innebär.

Språkligt tar det tid för mig att komma in, jag tror jag skulle varit mindre kritisk om jag läst den på engelska. Jag-formen är jag inte förtjust i, men efterhand så fungerar den riktigt bra i Führerns barnmorska. Tillbakablickarna är snyggt invävda, och bidrar till att man som läsare fortsätter vara nyfiken på huvudkaraktären. Eftersom en av huvudpersonerna är Eva Braun förekommer även andra kända personer som bifigurer av olika dignitet. Det behövs för berättelsen, men jag är mindre förtjust i de beskrivningarna.

Führerns barnmorska är Mandy Robothams debut och jag skulle kunna tänka mig att läsa mer av henne. Vore intressant att se vad hon kan göra av ett annat tema.

Omdöme: Intressant berättelse om ett etiskt dilemma
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Mina skrivna ord, Zellys bokhylla, JoS blogg och Boklådan

Mer om boken kan du läsa här
Förlag: Bookmark förlag
Orginaltitel: A Woman of War
Översättare: Cecilia Barklem
Sidor: 352
Betyg på Goodreads: 4,19 baserat på 16 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 31 maj 2020